Hoe veilig is New York?

New York is een absolute topbestemming voor citytrips.  En dat is ook helemaal terecht! Maar hoe veilig is the Big Apple?

Volgens de statistieken bereikte het aantal misdaden in New York het afgelopen jaar een historisch laagtepunt. Het aantal moorden daalde van van 2.245 in 1990 naar 287 in 2017. Mogelijke verklaringen: het stedelijk beleid (zero-tolerance, daarna : stop-and-frisk), de politiehervorming (community policing) of de economische heropleving … Niemand weet het met zekerheid.

En hoe veilig voel je je als toerist in New York?

Die vraag kan ik snel beantwoorden: heel veilig. Zowel in de metro als op straat.

Op straat

Bovengronds is er tamelijk veel politie aanwezig. En op symbolische plekken, zoals bij de nieuwe WTC-torens en het 9/11 Memorial, verhinderen betonblokken de doorgang van auto’s. Maar dat zijn we in Europa ondertussen ook al helemaal gewoon.

En politiewagens in de straten: een vertrouwd beeld, zoals aan deze kant van de oceaan. Maar toch eventjes onomstotelijk terug in het land van de cowboys als je het ‘Cop-shot’-bericht leest op de politiewagens. Brr!

New York

Je hoort ook voortdurend sirenes in Manhattan. Mij gaf dit niet direct een veilig gevoel :).  Want de sirenes klinken anders dan in Europa. En als ‘European in New York’ kon ik niet altijd brandweer- van politiesirenes onderscheiden. Maar ik kan me voorstellen dat dit euvel na enkele weken New York van de baan is.

Armoede en daklozen zie je ook in New York, zoals in alle grote steden. Maar je wordt hier weinig lastig gevallen door bedelaars of drugverslaafden. Heel anders dan in station Termini in Rome of in de kleine straatjes van centrum-Napels bijvoorbeeld!

In de metro

Ook ondergronds is het erg veilig. Ook al is de eerste indruk soms anders.

De New Yorkse Underground is echt veel vuiler en groezeliger dan die van Londen. Zelfs in Manhattan. Dat oogt niet direct aantrekkelijk. Of veilig.

New York

New York

New York

New York

Wat me verbaasde, is dat de meeste metrolijnen veel minder drukbezet zijn dan in centraal-Londen. En daardoor zien de stations er soms wat verlaten uit. Op het openbaar vervoer zie je ook weinig zakenlui. Veel gewone mensen en backpackers. Een heel multicultureel publiek. Opvallend voor een Europeaan afkomstig uit een Vlaams provinciestadje :). Maar heel gewoon in de States. En New York is dan ook een smeltkroes van culturen.

New York

New York

New York

Opnieuw zijn het vooral de oproepen naar het publiek die je doen beseffen dat New York nog niet zo lang geleden de “City of Fear” was. En dat in tijden van terreur ook hier waakzaamheid op zijn plaats is.

New York

New York

Net als eender waar in de wereld.

Maar anders dan elders in de wereld, speelt het recht op wapenbezit toch een belangrijke rol in het geweld in de States. In Philadelphia zagen we in maart dit kleine burgerprotest bij een kerk:

Philadelphia_murder victims
Eind maart 2017 : al 65 vuurwapenslachtoffers in Philadelphia (oproep bij de protestantse kerk: “Heeding God’s Call to end gun violence”)

Dan realiseer je je toch weer dat het leven in de States anders is.

Maar wat New York betreft: dat geeft je zeker een veilig gevoel. Absolute veiligheid is er natuurlijk nooit. Tenzij je onder een glazen stolp leeft.

En laat ons dan in de eerste plaats ook denken aan al die mensen die dag-in-dag-uit in onveiligheid leven. Doordat er oorlog of terreur heerst in hun land. Laat ons ervoor duimen dat de wereld in 2018 voor iedereen een pak vrediger en veiliger zal zijn!

New York

New York

Ook leuk om te lezen: 

19 thoughts on “Hoe veilig is New York?

  1. Ik ben onlangs nog naar New York geweest en ik heb mij daar nooit onveilig gevoeld integendeel. Ik vind ook dat de mensen daar heel hulpvol zijn. Wat je meestal niet verwacht in zo een big city. Ik ga alvast terug!

  2. Had ik Niet verwacht, dat de metro in NY er zo slecht uit zou zien. De metro in Moskou bv is een compleet museum is wel het andere uiterste maar dit is gewoon jammer. Maar hoop toch wel een keer richting NU te gaan. Fijne jaarwisseling en een gezond en reislustige 2018.

  3. Ik ben in New York geweest met mijn moeder die zit in de rolstoel, ik vond new york echt geweldig en zijn heel vriendelijk als het aankomt op helpen.

Altijd fijn om je reactie te lezen: