Verfijnd dineren bij Hop-Gastrobar in Leuven

Wij hebben een jarige! En dat vieren we. Met een verfijnd diner in Hop-Gastrobar. Het is voor ons ook direct de eerste kennismaking met Hop. Ik heb al twee keer vruchteloos geprobeerd om een tafeltje te reserveren. Maar derde keer, goede keer. En hop, zo trekken we met ons gezin naar de Vaartkom in Leuven.

Hop Gastrobar Leuven

Locatie en interieur

Het restaurant ligt in de ex-industriële buurt, die volop vernieuwt en steeds populairder wordt als hippe woonplek. We ontdekken Hop vlak naast OPEK, het Entrepot voor Kunsten. De vlagjes boven het plein wapperen vrolijk als we naar het moderne gebouw op de hoek wandelen.

Een ruimte op straatniveau in een onopvallend, nieuw multiverdiepingenpand.”Hop-Gastrobar” lezen we op de grote ramen. Het interieur is even strak en sober als het logo. Geen bloemenweelde noch opvallende decoratie. Wel warme houtaccenten. Het eten komt hier op de eerste plaats- hoop ik stilletjes…

Aan tafel kijk ik rond. Twee wanden met ramen. Verder één toog. En aan de andere kant één vrije muur. Die wordt bijna helemaal ingenomen door een rek met bieren en wijnen. Zo weten we meteen waarnaar de naam van de gastrobar verwijst. En waarnaar de voorliefde van de chef uitgaat.

Ik snap nu ook waarom ik zo lang moest wachten alvorens hier te kunnen boeken. Het restaurant is niet heel groot. Enkele tafels en een aantal zitjes aan de toog. Die laatste vormt bijna één geheel met de open keuken. Het is duidelijk: hier wordt niets onder stoelen of banken gestoken. We kijken de kok letterlijk op de vingers. Zou ik zelf best stresserend vinden!

Hop Gastrobar Leuven

Het diner

Even denk ik aan het boek van Koch :). Maar gelukkig gaat het hier om een ander soort diner.

Op het menu

Hop heeft een beperkte kaart. Sober zoals het interieur. Ze bieden 2 formules aan: menu ‘Bites Hop’ of menu ‘Bites Hoperop’, horen we. Je kiest voor 2 bites + hoofdgerecht + dessert of je bestelt 4 bites + hoofdgerecht + dessert. Ik moet inwendig grinniken over het wat geforceerde ‘Hoperop’. En associeer het direct met ‘hopperderop’ of ‘hopperdepop’. Marketing voor alles, waarschijnlijk. Idem voor de ‘bites’. Klinkt wat hipper dan ‘hapjes’ natuurlijk. En wat doet een mens al niet om hip te zijn :)? Voor mij hoeft die woordenkramerij niet zo nodig.  Zolang het eten maar in orde is.

Voor het hoofdgerecht kunnen we kiezen tussen vlees, vis of een vegetarische schotel. Telkens 1 gerecht. Een voordeel van die beperkte keuze: je hoeft niet te lang de kaart te bestuderen. Snel kiezen en dan laat je je gewoon verrassen. Bij elk gerecht krijg je telkens suggesties voor bijpassende wijn, bier of alcoholvrije drank. Origineel, dat laatste. En de bieren zijn 100% Belgisch.

Aardappelschil

Wij kiezen voor het Hoperop (plopperdeplop)-menu en dat beklagen we ons niet! Als aperitief komt er naast huisgemaakte limonade en alcoholvrij bier  de fijne Entre-deux-Monts schuimwijn uit het Heuvelland op tafel. Die dronken we ook al bij wijnbistro Convento.

En we krijgen er al meteen een originele amuse-gueule bij. Ik kijk een beetje raar op als er een pesto van mosterd en gebrande …aardappelschil verschijnt. Maar zo lekker! De toon is meteen gezet.

Hop-gastrobar Leuven

Aparte en bijzondere combinaties

Ook de hapjes – pardon: bites – die volgen zijn verrassende, super-lekkere, originele combinaties. Van smaken, van kleuren, van structuren. En bovendien vormen ze daarnaast nog kleine schilderijtjes op het bord ook. Kijk je mee?

Hop Gastrobar Leuven
watermeloen met feta, druif, olijf en tomaat /gepocheerd eitje met crumble van kruiden, parmezaan en citroen
Hop Gastrobar Leuven
Westvlaams rund met biet, kaas van de Parkabdij en moutcracker

De porties zijn niet groot, maar ook niet te klein. En ook mijn vegetarisch hoofdgerecht (bulgur met bloemkool) is super-smakelijk en verrassend. Van de tafelgenoten hoor ik tevreden gefluister: de hoevekip smelt in de mond. Kortom: vier enthousiastelingen hier over de bijzondere, tot-in-het-detail-verzorgde en super-smakelijke keuken van Gastrobar Hop. Slechts één hapje van het hele menu leek ons wat minder verfijnd: de frietjes chorizo van met barbecuesaus. Maar smaken verschillen.

Nagerechtje om van te snoepen

En dan het dessert! Opnieuw een topper! Verstopt onder een krokantje ontdekken we een heerlijke bessennougat met kruiden en nootjes. Genieten verzekerd !

hop gastrobar

koffie toe

Aanrader

Je raadt het al: ons etentje bij Hop – Gastrobar was een echte meevaller. Kennismaking met een hele verfijnde keuken in een ongedwongen sfeer. Achteraf lees ik dat de chef Bram Verbeken is, die 5 jaar lang werkte in restaurant Zarza (Bondgenotenlaan, Leuven). Dat kan al tellen, natuurlijk.

Na een gezellige avond wandelen we tevreden naar buiten. We kijken recht naar het oude gebouw van biergigant Stella Artois (ondertussen Inbev Anheuser) en snuiven de geur van de brouwerij op.  Geen plek waar we meer aan ‘hop’ denken dan hier.

Hop-gastrobar
uitkijken op het oude Artois-gebouw

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

15 thoughts on “Verfijnd dineren bij Hop-Gastrobar in Leuven

  1. Ongelooflijk knap dat die kok zulke exquise hapjes op het bord kan toveren terwijl iedereen op zijn handen kijkt.
    Wat een mooie locatie met zicht op de brouwerij!

    1. Ja, dan moet je je wel helemaal thuis voelen in wat je doet. En een massa ervaring hebben. Of gewoon super geconcentreerd kunnen werken 😊. Fijne dag nog!

Altijd fijn om je reactie te lezen: