Vijf redenen om de nieuwe Tate Modern te bezoeken

Londen telt een massa musea, het ene al prachtiger en omvangrijker dan het andere. De Royal Academy, Tate Britain, het British Museum, het Design Museum,…

Tree, op de Annenberg Courtyard van de Royal Academy
de courtyard van de Royal Academy

Maar ik heb absoluut ‘a soft spot’ voor het Londense ‘museum aan de stroom’, Tate Modern.

De reusachtige schouw van de voormalige krachtcentrale domineert Tate Modern.

Tate Modern: historisch pand

Deze oude elektriciteitscentrale (voormalig Bankside Power Station) is sinds mei 2000 een museum voor moderne kunst. Want de eerbiedwaardige Tate Britain, aan de deftige andere kant van de Thames, was te klein geworden.

Vijf redenen om naar Tate Modern te gaan

  • Een eerste reden: de knappe verbouwing van dit industrieel erfgoed door Herzog& de Meuron.

Met veel respect voor de typische donkere industriële sfeer. En met binnenin een reusachtige turbinehall als fantastische gastruimte voor imponerende kunstwerken als ‘Maman’ van Louise Bourgeois of de ‘Zonnebloempitten’ van Ai Wei Wei.

vijf redenen tate modern bezoeken
Ontzagwekkende proporties van de turbinehal
  • Maar natuurlijk ga je er vooral naartoe voor de boeiende permanente collectie moderne kunst

    . Je vindt er een hele reeks grote namen van o.a. futurisme, surrealisme en minimal art. Allemaal te checken op de website van Tate Modern.

  • Een permanente collectie die bovendien gratis te bezoeken is.

  • Daarnaast zijn er nog de geweldige tijdelijke expo’s.

Zoals de retrospectieve van Rothko of  die over de cut-outs van Matisse enkele jaren geleden. Vaak de moeite om eens een dagje Eurostargewijs naar Londen te reizen :). Ze zijn wel betalend.

  • Verder is de ligging super!

Vlakbij de Millennium Bridge. Met een geweldig uitzicht over de Thames en St-Paul’s aan de overkant. En quasi naast het minutieus gerestaureerde Globe Theatre (Shakespeare) en de heerlijke Jubilee Walk langs de Thames.

vijf redenen tate modern bezoeken
Over de Millennium Bridge

Op een heldere dag is er niets fijners dan hier langs de Thames te slenteren! Voor mij is het alsof ik pas in Londen ben geweest als ik over de Millennium Bridge gestruind heb! Tip: volg de Jubilee Walk op de Southbank tot aan het ‘slakkenhuis’ van de City Hall (ontwerp: Norman Foster). Zalig!

New Tate – The Switch

Al in 2009 bleek Tate Modern te klein voor de groeiende collectie hedendaagse kunst. Herzog&de Meuron zorgden dus voor een hoekige aanbouw. Net zoals het hoofdgebouw is die somber van kleur – zoals dat meestal het geval is met industriële gebouwen.

Op 17 juni 2016 ging dit nieuwe deel van Tate Modern open. Een massa ruimte extra en nog een reden erbij om Tate Modern te bezoeken.

vijf redenen tate modern bezoeken
‘oude’ Tate Modern en ‘new Tate’ naast elkaar en met elkaar vervlochten

The Switch

Vanuit de Turbinehal kan je nu dus naar The Switch House (2016) gaan, de ‘New Tate’. Links is de ingang van The Boiler House (2000).

vijf redenen tate modern bezoeken

Video in The Tanks

Heel bijzonder vond ik de inrichting van The Tanks als galerij voor videokunst en installaties. Zoals de naam het aangeeft, zijn dit de uitgegraven cirkelvormige ruimtes waar vroeger de olietanks zaten. (De turbines draaiden op olie. Omdat steenkool als te vervuilend werd beschouwd.) De ruwe betonmuren zijn stille getuigen van het industriële verleden van deze site.

vijf redenen tate modern bezoeken

vijf redenen tate modern bezoeken

Verrassende installaties

En de collectie? De interactieve video-installaties van Dominique Gonzalez-Foerster (°1965) vond ik fascinerend. Afhankelijk van je beweging, verandert de belichting.

En dan zijn er nog een heleboel andere kunstwerken die leuk, bevreemdend of origineel zijn. Ik geef jullie een voorsmaakje uit de afdeling ‘Between Object and Architecture’. Een opstelling die de relatie tussen een object en de ruimte waarin het zich bevindt, onderzoekt. En kunst zo van haar piëdestal haalt.

En soms is kunst ook uitnodigend … Alhoewel? 🙂

Onvergetelijk uitzicht

Na al die kunstwerken, wilden we wel eens terug de gewone wereld zien. En dat kan in The Switch vanop de 10de verdieping. En aangezien ik dol ben op uitzichten… Fluks de lift in.

Het uitzicht op 10? Dat is STUNNING. Zelfs met lage wolken :).

vijf redenen tate modern bezoeken
Londen aan onze voeten
vijf redenen tate modern bezoeken
St. Pauls en de Millennium Footbridge (tele vanop New Tate)

Kortom, ook al hou je niet van kunst, ga dan toch naar Tate Modern. Voor het zicht – voor de omgeving – voor de ervaring. Wonderful!

Ook leuk om te lezen:

14 thoughts on “Vijf redenen om de nieuwe Tate Modern te bezoeken

  1. Ik ben al verschillende keren in Londen geweest en tot nu toe enkel het British museum en het National History museum gedaan. Daar moet dringend eens verandering in komen!

  2. Ook bij mij al héél lang geleden… zo’n twintig jaar. Ik geniet van de beschrijvingen en de foto’s van de architectuur. Doe zo verder, dan kom ik nog eens ergens.

Altijd fijn om je reactie te lezen: