Als inwoner van België’s oudste universiteitsstad kon ik het natuurlijk niet maken om NIET in Bologna geweest te zijn. Bologna, minder bekend bij de gemiddelde Belgische vakantieganger, huisvest immers de oudste (nog steeds functionerende) universiteit van Europa. Wij verkenden de stad kort, op weg naar het zuiden. Is Bologna een fijne stad? Absoluut ! (En wat een winkels -Italiaanse mode met stip<3!) Wat moet je er zeker doen? Vijf fijne tips voor je citytrip naar Bologna.
1.Bezoek het Palazzo dell’Archiginnasio di Bologna
Bologna, ook wel ‘la dotta’ (‘de geleerde’) genoemd, is de oudste universiteitsstad van Europa. Hier werd al vanaf 1088 kennis vergaard en ook proefondervindelijk onderzoek gedaan.
Het rijkelijk gedecoreerde Palazzo dell’ Archiginnasiao was het hoofdgebouw en de thuisbasis van de universiteit (=archiginnasio) van Bologna tussen 1563 en 1805. Je kan er gratis binnen, alleen voor sommige ruimtes, zoals het anatomisch theater, betaal je een habbekrats, nl. 3 euro. Het gebouw is zowel langs buiten als langs binnen de moeite waard. Er zijn fantastische muurschilderingen te bewonderen! En je vindt er de grootste bibliotheek van de hele Emilia-Romagna provincie.
2.Check het Teatro Anatomico (1636)
Als je dan toch het Archiginnasio bezoekt, sla dan zeker het Teatro Anatomico niet over! Het uitzonderlijk goed heropgebouwde anatomisch theater uit 1636 mag je zeker niet missen. Het is een juweeltje … van hout. Ook de beelden zijn allemaal van hout. Centraal staat de witte stenen dissectie-tafel. Vanuit alle hoeken kon je die perfect zien. Niet dat ik er graag bij geweest was. Maar gelukkig dat dappere wetenschappers à la Vesalius wilden weten hoe ons vege lijf in elkaar steekt. Anders geloofden we nog altijd dat Eva uit de rib van Adam gemaakt was.
Het theatertje had sterk te lijden onder de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het zo goed mogelijk heropgebouwd met de originele panelen. Indrukwekkend én veel leuke details!
3.Wandel naar het atelier van schilder Giorgio Morandi
Niet iedereen houdt van de sobere stillevens van Giorgio Morandi (1890-1964). Zijn honderden variaties op een thema, zoals flessen en vazen -in de beroemde lichte tinten- zijn heel subtiel. Morandi herschikte zijn stillevens altijd een klein beetje en schilderde ze dan opnieuw. Je bent dus gewaarschuwd :). Morandi is merkwaardig genoeg vooral buiten Italië beroemd. Maar in 2012 kreeg hij ook een museum in zijn geboorteplaats Bologna. Ik hou wel van zijn stille taferelen, maar een museum vol Morandi’s leek me net wat te veel van het goede. Wij wandelden gewoon door de stad naar de plek van zijn atelier, aan de via Fondazza in Bologna. Het binnenhof herken je ook op zijn schilderijen.
4.Schuil voor de zon onder de arcadenbogen
Zo typisch voor Bologna: de overal aanwezige galerijen, portieken, arcaden. De stad telt in totaal wel 40 kilometer aan portieken! En eerlijk: wie (zoals wij) in juli in Bologna is, begrijpt héél goed waarom al die galerijen ooit gebouwd zijn. Het kan in de zomer zo heet zijn in Bologna dat je nauwelijks nog een stap wil verzetten. (Nu weet je meteen ook waarom er hier maar 5 tips staan!) De arcaden zorgen gelukkig voor de broodnodige schaduw. En ze zijn ook heel verschillend: soms zijn ze versierd met fresco’s, soms huisvesten ze een hele rij winkeltjes, soms zijn het niet meer dan verloederde gangen.
De arcades van Bologna zijn zo dominant aanwezig dat ze een typisch kenmerk van de stad zijn geworden. En een voorbeeld van hoe architectuur tegelijkertijd mooi en functioneel kan zijn.
5.Beklim de Torre degli Asinelli
Naast de arcades en de prachtige historische gebouwen heeft Bologna nog een blikvanger die je als rechtgeaarde culturo niet mag overslaan: twee scheve torens. Echt. De ene nog schever dan die van Pisa. De andere een beetje minder scheef.
Zij zijn de schamele overblijfselen van de ongeveer 200 torens die de skyline van Bologna bepaalden in de middeleeuwen. Skyscrapers avant-la-lettre! Deze torens fungeerden als verdediging maar ook als statussymbool voor rijke families. Hoe machtiger en rijker, hoe hoger de toren (cfr. San Gimignano in Toscane).
De twee torens werden door respectievelijk de familie Asinelli en Garisendi gebouwd. De Garisendi toren stond in de middeleeuwen al zo scheef dat hij gedeeltelijk werd afgebroken. De Asinelli toren is 97,6 meter hoog en ook hij helt lichtjes over. Maar je kan hem wel beklimmen via een houten doorkijktrap van .. 498 treden. Reken al snel 10 à 20 minuten voor je boven bent. En onderweg zitten er soms koene torenbeklimmers op de trappen uit te rusten. Maar boven word je beloond met een prachtig uitzicht over Bologna.
NB. Volgens de inwoners van Bologna brengt het ongeluk als studenten voor hun examens de toren bestijgen. Eerst examen afleggen en slagen, dan de toren beklimmen :).
Extra-tips voor Bologna
Bologna, of ook:
-la rossa (de rode : politiek of bouwkundig?),
-en: la dotta (de geleerde),
-la grassa (de vette: heerlijk eten in overvloed) – een stad met zo veel bijnamen heeft nog veel meer te bieden.
2 Tips voor rust in/nabij de stad:
- Ga mee op pelgrimstocht naar het heiligdom van San Luca op de heuvel buiten Bologna (3,5 km galerijen!) . Het Santuario di San Luca is meer dan alleen een mooi gebouw. De plek is ook een oase van rust. Ideaal om even op adem te komen. En de omgeving te overzien. Er is ook een treintje naar het heiligdom vanuit het centrum, maar zeg nu zelf: een bezoek aan een bedevaartsoord moet je toch verdienen?
- Als je dan toch buiten de stad bent, bezoek dan ook het Certosa di Bologna, het beroemde kerkhof waar Lord Byron al hoog mee opliep. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar het lijkt me een aanrader als je wat langer in Bologna blijft. In 1801 besloot het stadsbestuur de leegstaande gebouwen van het 14de-eeuwse Kartuizerklooster ‘Convento Certosino’ en het omliggende terrein te gebruiken voor de oprichting van een begraafplaats. Je ontdekt er nu nog de mysterieuze tombes van oude adellijke families en schijnbaar eindeloze onderaardse gangen met urnen en nissen. Af te raden vlak voor het slapengaan :).
Nog meer interessants over biezondere plekken in Bologna (zoals de villa van Napoleon) vind je bij ‘The Best of Bologna’ van Merel Diemont, die een tijdje in Bologna woonde.
En over het culinaire hebben we het dan nog niet gehad: de mortadella, de bolognaisesaus, … Redenen genoeg dus om Bologna zelf eens te verkennen!
Lees ook:
- -over heerlijk genieten in Piemonte
- -het verslagje over het pittoreske Lago d’Orta
- -de knotsgekke tuin van Niki de st. Phalle in Toscane
- -over onze roadtrip in Puglia
- -over een fantastische verwenb&b in Noord-Italië
Echt wel de moeite deze stad! Hij doet ook heerlijk verkoelend aan, zelfs op de foto’s, met zijn prachtige historische gebouwen.
Een stad met geschiedenis. En al die terracotta-tinten zijn zo hartverwarmend!
Het lijkt mij een prachtige stad. Ik vlieg er in juli naar toe! 😍
O wat een fijn vooruitzicht! Je zal het je niet beklagen!
Absoluut! 🌞😊
Bologna is wel bij uitstek geschikt voor slow travel 😉 Ik ben er altijd vooral veel in de restaurantjes te vinden, want wat kan je er lekker eten!
Italiaanse heerlijkheden bij de vleet 👌!
Leuk! Wist niet dat het zo’n mooie stad was! Ik houd altijd enorm van die bogengalerijen, helemaal als er terrasjes onder zitten! 😊 Toch Bologna maar eens op mijn lijstje zetten!
Galerijen zat in Bologna, dan moet je hier zeker naartoe :D!
Een interessante stad. De hitte lijkt me heftig zo in het zomerseizoen maar dat kan ook zijn voordelen hebben. Slow travelling. 😍😍😍
Dat heb je goed gezien! Door de hitte waren we zo loom en dorstig dat we op een ander ritme hebben geleefd. En gereisd. 🙂
Leuke stad! Ik vind universiteitssteden altijd wel geweldig. Op de Uithof, het universiteitscomplex in Utrecht, is ook een Bolognelaan 🙂
Hé leuk om te horen/lezen, van die laan! Die universiteitssteden hebben echt wel uitstraling!
Ik vond Bologna zo verrassend leuk en er is echt veel te doen. Van dit lijstje heb ik bijna niks gedaan haha, terwijl wij er drie dagen waren. Wij genoten ergens anders van een uitzicht waarvoor je niet hoefde te klimmen (wat wel een tijdelijk uitzicht helaas). Ik zou graag eens teruggaan 🙂
Dat bewijst maar weer eens hoe veel deze stad te bieden heeft 😄. Waar hebben jullie van de stad en het uitzicht genoten?
Haha, grappig dat je in de blogtitel ‘5 snelle tips’ zet. Ik neem me dat ook altijd voor; dan denk ik ‘even snel een paar tips delen in een blog’ (en in gedachten ben ik dan over een uur klaar) en vervolgens ben ik 3 dagen met een blog bezig. Maar goed, leuk, Bologna staat nog op het lijstje!
De nagel op de kop – zo herkenbaar. Bloggers onder elkaar :D!
Dat is best een klim met veeeel treden, maar het uitzicht op Bologna maakt vast veel goed! Wij doen het vaak ook, komen oververhit boven, maar genieten dan volop. Leuke tips voor Bologna!
Ja, even doorbijten. En uitstekend om je conditie te testen ;)!
Wij zijn er heel wat jaartjes geleden eens een paar nachten geweest om van daaruit ook een paar steden in de buurt te bezoeken, alles per trein. In die tijd waren we nog van het type “niks binnen bezoeken want dat kost geld” ofzo dus ik moet precies nog eens terug gaan!
😀 😀 😀
(Het kan soms wel oplopen, hoor, die bezoeken. En zeker in Italië!) Het lijkt me wel zalig om per trein die streek te doen!
Bologna lijkt me een prachtige stad om te bezoeken. Ook vanwege al de gezellige restaurantjes 😉
La Bella Italia 😄👌!
Een tijdje terug ook Bologna bezocht, in combinatie met Verona en Florence. Prachtige ervaring.
Dan heb je drie toppers ineens bezocht! Zalig!