Villa Augustus: slapen in een watertoren

Een bijzondere logeerplek vind ik altijd leuk. En we ontdekten er één in Dordrecht. Want hotel Villa Augustus is een oude watertoren. Een vierkant industrieel gebouw van 33m hoog. Dat een beetje op een kasteeltoren lijkt. Het ronde waterreservoir is echter nog duidelijk zichtbaar. Slapen in een watertoren: dat belooft!

de rozentuin bij de watertoren

Hotel Villa Augustus: een tuin, een watertoren en een pomphuis

Het hotel ligt op een uitloper van het industrieterrein van Dordrecht, vlakbij het natuurpark de Biesbosch en het centrum van de stad. Drie waterlopen komen er samen: het Vlij, het Wantij en de Merwede.

De naam ‘Villa Augustus’ verwijst naar een gewoonte van rijke Romeinen in de tijd van keizer Augustus (63 v Chr- 14 na Chr.). Tijdens zijn vredige regeerperiode trokken zij zich terug op het platteland in een ‘villa rurale’om te ontspannen. Dat is ook wat hotel Villa Augustus beoogt: een toevluchtsoord te zijn voor mensen die rust, ontspanning en gezondheid zoeken.

Industrieel erfgoed en grafische vormgeving

Het hotel is sinds 2009 open. Het vervallen industrieel pand uit 1882 werd op het nippertje van de sloop gered. Na de verbouwing was er geen budget meer over voor promo, maar via mond-tot-mond reclame werd de plek heel snel populair.  Door de charme van het industriële gebouw, maar ook door de speelse interieurvormgeving en de huisstijl van grafisch vormgeefster Dorine de Vos.  Het huislogo, de haas,is van haar hand.  Hij symboliseert lente en nieuw leven.

DE TUIN

Opvallend is de prachtige tuin die de watertoren omringt. Hij bestaat uit verschillende delen: een groententuin, een Italiaanse tuin, een kleine boomgaard,…Met brokstukken van de oude watertoren is er een muur om de tuin gebouwd. Zo krijg je een beetje het effect van een ‘hortus conclusus’ (een besloten hof) uit de middeleeuwen. Of een ‘giardino segreto’ (een geheime tuin) zoals op de Italiaanse Renaissancelandgoederen. Met heerlijke plekjes om te vertoeven of te lezen. Of gewoon van de tuin te genieten. Want één keer buiten de muren kijk je uit op winkelcentra, bedrijven, of het centrum van Dordrecht.

bovenaanzicht vanuit de watertoren villa Augustus Dordrecht
zicht op de Italiaanse tuin aan de waterkant vanuit de lift

prachtige tuin bij de watertoren villa Augustus Dordrecht

prachtige tuin bij de watertoren

villa Augustus Dordrecht

op het terras van de Villa

DE WATERTOREN

Als je naar de toren zelf gaat, ben je natuurlijk nieuwsgierig. Zo’n karaktervol gebouw!

Het industrieel pand dateert uit het eind van de 19de eeuw. Een periode waarin de gemeente Dordrecht zelf voor zuiver water wilde zorgen. Kwestie van pest, cholera en ander besmettelijks buiten te houden. Er werd dus een watertoren gebouwd te midden van 4 waterbekkens. Daarin werd water uit de Biesbosch opgevangen en gezuiverd met zandfilters. Het gezuiverde water werd naar boven gepompt in de toren, naar een rond metalen reservoir.  Er woonden 12 machinisten in de toren om de machines te bedienen! Vanuit het reservoir stroomde het water dan de waterleiding in. En zo kreeg Dordrecht zuiver water.

de geschiedenis van de watertoren
De foto uit 1930 die ervoor zorgde dat de watertoren herbestemd werd en gespaard bleef van de sloop.

Interieur

De toren is op een alternatieve, nonchalante manier heringericht. Signatuur Dorine de Vos. De lift en trap zijn aan de buitenkant van het gebouw toegevoegd. Nogal opvallend, vind ik. Maar daardoor is er minder breekwerk binnen in het gebouw moeten gebeuren. Oké dan.

Bij de receptie nemen we onmiddellijk de lift naar onze kamer in het voormalig reservoir. 6 hoog, met zicht op de groententuin. Moet wel een karwei geweest zijn om de ramen en deuren uit de ronde stalen kuip te zagen. Rekening houdend met de stabiliteit van het geheel. Maar alles ziet er heel robuust uit :).

Slapen in een watertoren

De kamer is in een mix van stijlen ingericht maar is heel gezellig. De ronde muur, een spiegel op de juiste plaats, een hoog plafond, een juiste uitlichting en een badkamer verstopt in wat een kast lijkt, zorgen ervoor dat het geheel ook ruim aanvoelt. De schoonmaak gebeurde wel niet erg grondig: aan de metalen spanten en de luchters hangt nog heel wat spinrag. Maar ja, wat wil je, in een monument uit 1882 ?

villa Augustus Dordrecht
De receptie blijft niet onopgemerkt 🙂

Het is er in elk geval erg rustig slapen terwijl de regen zachtjes tokkelt op het dak.

HET POMPHUIS

Vanuit onze kamer kijken we uit op de moestuin en het Pomphuis (1942). Hier bevindt zich een marktje en het restaurant. De drie-en-een-halve tuinmannen inspireren de kok met de seizoensgroenten uit de moestuin. De keuken is open, je wandelt er zo doorheen. Het ontbijt voor de hotelgasten wordt in het restaurant geserveerd.

het pomphuis van de Villa

villa Augustus Dordrecht

grafisch design op het dak van het pomphuis

Op zondagnamiddag is het in het restaurant een drukke boel: rennende kinderen (en dito ouders), families die komen genieten van versbereid gebak of ijs. Er is behoorlijk wat lawaai. Dan liever de tuin, eerlijk gezegd.

Ik kijk wel mijn ogen uit als ik de étagères voor de afternoon high tea zie: drie verdiepingetjes met zalmsandwiches, chocoladegebak en citroentaart, zelfs scones met échte clotted cream en aardbeienjam! Jammer genoeg hebben wij net gegeten…Alleen de scones konden er nog bij 🙂

het restaurant van de villa

 

Villa Augustus Dordrecht
open keuken – pottenkijkers welkom

Ontbijten en dineren

Het ontbijt is over-heerlijk en zalig rustig. Wat een contrast met de drukke weekendnamiddagen waarop iedereen de plek lijkt te bezoeken. De grote ruimte is maar voor een derde gevuld en de gasten keuvelen zachtjes en genieten. Van vers peren- en sinaasappelsap, ham en kazen, geroosterde pompoen, knolselder en pastinaak, zelfgebakken zuurdesembrood, appelcake,  …

heerlijk ontbijten in de villa

’s Avonds proberen we ook het restaurant uit. Beperkte kaart met originele seizoensgebonden gerechten. Jammer genoeg niet echt verfijnd, noch wat bereiding, noch wat presentatie betreft. Het verlepte slaatje op mijn bord straalt niet echt ‘gezondheid’ uit. De jobstudent-ober verontschuldigt zich voor de bruine randjes maar daar moet ik het dan ook mee doen. Halfvol bordje teruggegeven.

Geen plek om te gaan dineren dus. Hou het bij een overnachting met ontbijt. En geniet van een goed boek in de tuin. In een originele omgeving.

Of voor wie het graag wat actiever wil enkele DOE-TIPS:

  • Volg één van de wandelroutes die Villa Augustus aan doen
  • Boek een rondvaart in de Biesbosch
  • Neem de waterbus of kuier naar het centrum van Dordrecht (15′ stappen)
  • Bezoek Rotterdam (15′ met de auto)

Veel plezier!

 

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

het restaurant van het hotel: fleurig

6 thoughts on “Villa Augustus: slapen in een watertoren

  1. wat een leuk adresje maar zou het ook houden bij overnachting met ontbijt als ik jouw verslag lees ?
    Bedankt voor de tip

  2. Leuke hotel om eens te gaan kijken. Logeren weet ik nog niet maar je geeft voldoende mogelijkheden aan om er langs te gaan. Ga dit blogje bewaren. Wij zijn nog wel eens in voor een bijzonder uitje.

Altijd fijn om je reactie te lezen: