Waar vind je beroemde street art in Londen Shoreditch?

Street art associeer je niet meteen met de sjieke buurten in het centrum van de Londen: South Kensington, Chelsea, Notting Hill, … of de City. Noord- en Oost-Londen daarentegen bulken van de muurschilderingen en graffiti. Vooral het multiculturele Shoreditch pronkt nu met zijn street art tours tussen de oude pakhuizen. Leuk om te doen. Maar je kan evengoed zelf op verkenning gaan. Gewoon je neus volgen en ogen open houden. Voor wie niet weet waar te beginnen:  ik neem je even mee door het East End. En geef je tips voor een wandeling langs de straten met de beroemdste street art in Shoreditch.

waar vind je street art in londen

Londen Shoreditch

Tijdens de nineties was Shoreditch nog steeds de vuile armoedige arbeiderswijk die ze al eeuwen was. Zelfs tegen betaling ging je hier als toerist niet naartoe. Maar de laatste 20 jaar werd de wijk een culturele hotspot. Jonge studenten en buitenlandse werkkrachten zochten goedkoop onderkomen in ‘Banglatown’. Want de oprukkende City dreef de huurprijzen de hoogte in. De komst van jonge kunstenaars en hippe alternatievelingen veranderde de voormalige arbeidersbuurt radicaal. Vintagewinkels en designers palmden haar in. En street art kunstenaars vonden er de ideale voedingsbodem om hun talent aan de wereld te tonen.

Street art à gogo

Shoreditch is dus de ideale plek om street art te spotten. Stencil art, muurschildering, tags en graffiti, je vindt ze er allemaal. En je hoeft niet echt te zoeken. Maar wel af en toe naar boven te kijken.

Street art is echter ook in Londen een vergankelijk verschijnsel. Als je dezelfde route na enkele maanden opnieuw loopt, ontdek je vaak nieuwe en andere kunstwerken. Op en over de oude. Muren worden beschilderd, bespoten, witgewassen en herschilderd. Borden en schuttingen worden neergehaald, kunstwerken worden beschadigd of verdwijnen onder posters.

Sommige werken zijn echter bijna klassiekers geworden en zijn tot nu toe bewaard gebleven.

beroemde street art shoreditch
Shoreditch street art

Waar vind je beroemde street art in Londen Shoreditch?

Er zijn verschillende mogelijke vertrekpunten voor een street art wandeling. De meest voor de hand liggende startpunten zijn metrohalte Old Street of het drukke metrostation Liverpool Street aan Bishopsgate. Van Liverpool Street ga je via Spitalfields Market naar Brick Lane en dan noordelijker.

Zelf vind ik vertrekken bij Old Street prettiger. Ook omdat de driehoek tussen Hoxton Square, Great Eastern Street en Shoreditch High Street heel gezellig is om te verkennen. Of om er iets te proeven. Zoals de heerlijke American pancakes met blueberries in The Breakfast Club.

 • Old Street

Ik neem meestal de metro van St. Pancras naar Old Street en wandel zo verder naar Hoxton. Onderweg werd ik al snel verrast door deze kleurrijke grafische muurschildering van Camille Walala ‘Dream Come True’ tegen. Op de Splice Building. Hetvrolijke spel van punten, strepen, lijnen en vlakken is een opvallende blikvanger. En maakt je dag goed. Maar het is heel verschillend van het andere werk dat je in Shoreditch vindt. Meestal gaat het om ‘statement art’. Ook dieren zijn een veelvoorkomend thema.

waar vind je street art in londen
Dream Come True van Camille Walala
 • 17 Pitfield Street

  Maak een ommetje langs de BookartBookshop

waar vind je street art in londen

 • 76 en 81 Rivington Street

Vlakbij de spoorwegtunnel vind je concertzaal Cargo in Rivington Street. In de tuin van Cargo is er een echte Banksy te ontdekken: de politieman met de poedel. Achter glas weliswaar maar toch: cool!

En heel kleurrijk in deze sombere buurt: de profielfiguren van Thierry Noir en de sierlijke typografie van Eine. Ander beroemd werk in Rivington Street: de stencil art van Bambi, die ook wel de vrouwelijke Banksy wordt genoemd. De schijnbaar vrolijke pop art-achtige tekening van de serie voetbaljongens – met hun voet op een schedel – komt binnen. Nog voor je de tekst hebt gelezen. Een politiek statement dat verwijst naar het neerschieten van de achttienjarige Michael Brown in Ferguson, Missouri door de politie.  Check ook de merknaam op de truien!

76 Rivington Street

waar vind je street art in londen
Politiek statement van Bambi in Rivington Street ‘Don’t do it!’
waar vind je street art in londen
Thierry Noir, één van de eersten die ook de Berlijnse Muur decoreerden
 • New Inn Yard

Wandel voorbij the Old Blue Last (waar de Beatles nog optraden), en sla af naar de New Inn Yard. Bewonder er de  opvallende werken van Mr Cenz’. Check of er plaats is om van een Indische lunch te smullen bij Dishoom.

 • Great Eastern Street/Fairchild Street

Als je vanuit Liverpool Street Station via Bishopsgate rechtstreeks naar Shoreditch gaat, dan doemt dit beeld plots voor je op. Als eerste kennismaking met Shoreditch. Alsof de cleane gebouwen van de zakelijke City een halt toegeroepen worden: ‘Let op – je stapt een andere, ongerijmde – en soms ook grimmigere – wereld binnen’. Bovenop een vervallen pand staan er (op containers) twee metrotreinen vol graffiti. De tekst erbij luidt: “Let’s Adore And Endure Each Other”. Duidelijk.  Een beeld dat (letterlijk) doet opkijken en beklijft. 

waar vind je street art in londen
overdonderende street art op het kruispunt van Fairchild en Great Eastern Street
 • Chance Street: Roa

Onze nationale trots mag je zeker niet vergeten. Je zag de groep ratten van de Gentse Roa misschien al in Oostende. Maar in Londen heeft hij zijn hartje pas echt kunnen ophalen. Heel herkenbaar is ook hier het wit/zwarte kleurenpalet, en het dieren-thema.

De reusachtige egel vond ik fantastisch! En lieftalliger dan zijn soms skelet-achtige dieren.

Onlangs is er echter een make-over geweest door Jim Vision. Er sluipen nu woeste holbewoners rond de egel, die hem willen aanvallen.

De street art-kunstenaar als een oermens die dieren tekent op een stenen wand. Een beetje jammer voor het werk van Roa, maar anderzijds: het dateert al van 2012 – hoe uitzonderlijk dat het nog bewaard is!

waar vind je street art in londen
Egel/Hedgehog door Roa in Chance Street – dateert al van 2012!
 •  Ebor Street : Straatletters in Londen

Kunstenaar Ben Eine, die spectaculaire letters ontwerpt, toverde de hele straat om tot een kleurige doorgang. Aan de ene kant van de straat lees je ‘extortionist’, aan de overkant ‘protagonist ‘. Ondertussen heeft hijzelf zijn werk een update gegeven in juli 2019. Hij ontwierp een nieuw lettertype (Neon) en gebruikte het om de woorden  ‘LOVE LOVE LOVE’ over een lengte van 45 meter uit te smeren. 20 uur werkte hij eraan. Driemaal het woord ‘Love’ : de boodschap is simpel, kleurig en positief. Omdat Eine het nodig vond.

waar vind je street art in londen
Extortionist in het ‘Keyline’ font van Eine in Ebor Street
waar vind je street art in londen
het lettertype ‘New Circus’ van typografie-kunstenaar Eine
 • Brick Lane

Ondertussen super-toeristisch geworden, deze lange straat vol curry-restaurantjes, straatverkopen en plastic spullen in ‘Banglatown’. Maar met massa’s posters, stencils en muurschilderingen. Boeiend dus voor een street art- wandeling.

waar vind je street art in londen
etnische muurschildering in de meest multiculturele straat van Londen: Brick Lane
 • Hanbury Street

Tenslotte één van de meest beroemde muurschilderingen: de reusachtige reiger van Roa in Hanbury Street. Met vlak ernaast de breakdancer van de Argentijn Martin Ron op de muur. Beide werken zijn ‘overlevers’. Ze zijn er al heel lang. En wees er maar zeker van dat er, als jij gaat kijken, weer andere tags of muurschilderingen ernaast of erop te vinden zijn. Iedere beginnende straatkunstenaar wil wel met deze twee geassocieerd worden.

waar vind je street art in londen
street art icoon: de vogel van Roa
 • Princelet Street

En om te eindigen in schoonheid: een simpele en ontroerend-kinderlijke tekening van Stik. Iedereen kent ondertussen zijn eenvoudige maar opvallende stakerige figuurtjes. Ondertussen zijn ze al veel geld waard in de kunstgalerijen.

Het beroemde koppeltje  op de rode luiken uit 2010(!) ontdek je in Princelet Street. Opnieuw statement art. En een mooi beeld voor de diverse culturen van Londen. Het werk is al heel vaak bedekt met tags, maar de kunstenaar en buurtbewoners zorgen ervoor dat het geliefde beeld steeds weer tevoorschijn komt. Schattig toch?

het koppeltje van Stik (foto Hive Mind)

Waar vind je street art in Londen?

Het mag duidelijk zijn: er zijn nog massa’s interessante muurschilderingen, graffiti, stencils en tags te ontdekken in Shoreditch (o. a. de roze auto van Banksy in Els Yard). Maar ook noordelijker en oostelijker: in Hackney, Haggerston of Dalston is het fijn om rond te wandelen en street art te spotten. Of in de kleine zijstraatjes van King’s Land Road bij Regent’s Canal. Of in de buurt van Broadway Market.  Keuze genoeg. En hopelijk dus voldoende antwoord op de vraag naar waar je beroemde – en minder beroemde – street art kan ontdekken in Londen :).

N.B. Er zijn ook een heel aantal streetart apps, de Street Art London App is de bekendste.

Ook leuk om te lezen:

22 thoughts on “Waar vind je beroemde street art in Londen Shoreditch?

 1. Tijdens mijn eerste bezoek aan Londen heb ik niet veel aandacht besteed aan street-art, dus ik wil graag eens terug. Ik ben dol op goede street-art..

  1. Al enkele jaren super-trendy. Ook al had de buurt in de jaren ’80 van de vorige eeuw een slechte reputatie. Een boeiend alternatief voor ‘Royal Londen’ – dat je zeker ook moet gezien hebben :).

 2. Een wandeling door Shoreditch is altijd leuk en ook elke keer weer anders. Wij zijn er nu twee keer geweest en een aantal van deze plekken hebben wij nog niet gezien, goede reden dus voor een derde bezoek! De leukste manier om streetart te vinden in Shoreditch vond ik met een free walking tour door de wijk, heb gelijk enorm veel geleerd over wat we er zagen 🙂

 3. Echt heel mooi, vooral die etnische muurschildering. Ik wil heel graag een keer terug naar Londen en dan sluit ik een bezoekje aan shoreditch niet uit 🙂

  1. Moet je zeker doen, Kelly. Is een speciale buurt, van uitersten. Zowel hippe designerwinkels als armoedige hoekjes. En een massa street art natuurlijk!

 4. Tof! Ik was net een paar weken geleden in Shoreditch en is inderdaad een hele toffe wijk. Ik kwam echt tijd tekort dus moet nog maar eens terug. Mooie foto’s heb je gemaakt!

  1. Hey Anne, ik zag ook je artikel over Shoreditch. En ik ontdekte ook nog dingen die ik niet zag. Het blijft altijd verrassen! Hier kan je altijd terug komen en weer nieuwe dingen zien. En dank je voor het complimentje :)!

 5. Ik herken heel wat plekjes, by far mijn favoriete buurt in Londen. Maar die gigantische egels van ROA heb ik dus al keer op keer gemist. In april ga ik terug naar Londen, als we er tijd voor hebben passeren we zeker nog eens in Shoreditch!

  1. Je weet nu waar je moet zijn, hè, voor de egel. Vlakbij Box Park en Redchurch Street: Chance Street ;). Nog even aftellen en dan komt het eraan! Geniet al van het vooruitzicht :)!

  1. Je ziet op sommige plekken nog dat dit vroeger een grimmige buurt was. Maar ondertussen is er zoveel kleur en kunstzinnigheid bijgekomen dat de sfeer helemaal veranderd is.

Altijd fijn om je reactie te lezen: