Een onverschrokken klein meisje …en andere redenen waarom je de buurt van Wall Street (New York) moet verkennen

Wall Street…Klinkt voor velen niet onmiddellijk als de meest sexy plek in New York. Misschien denk je direct aan  ‘The Wolf of Wall Street’?

Wall Street New York

En toch is de zuidpunt van Manhattan in de buurt van Wall Street super-interessant om te bezoeken! Want dit is het oudste deel van New York. Met (Europese) kronkelstraatjes i.p.v. het keurige Amerikaanse stadsrooster van verticale ‘avenues’ en ‘horizontale ‘streets. Met 18de-eeuwse gebouwen naast jaren ’30 skyscrapers en hypermoderne torens uit de 21ste eeuw. En af en toe een rustig parkje langs de kades van de Hudson, zoals Battery Park en Bowling Green. Plus flink wat geschiedenis en verhalen. Op een steenworp van het Vrijheidsbeeld, Ellis Island en Staten Island.

Wat moet je er zeker checken?

  • architectuur

De melting pot van art deco en hyper-moderne stijlen:

En daar tussenin plots de tengere Trinity Church, met het sfeervolle oude kerkhof. Versteend in de tijd.

Over het 9/11 Memorial heb ik het vroeger al gehad. Ernaast vind je Battery Park City, een complex van kantoorgebouwen, winkels en restaurants, met een promenade langs de Hudson. Het hart ervan is het World Financial Center. Op 11 september 2001 werd het zwaar beschadigd bij de terreuraanslagen op de Twin Towers, maar het is nu heropgebouwd, als ‘Brookfield Place’. Indrukwekkend is de Winter Garden, een soort reusachtige glazen serre, een overdekt stadsplein met 16 joekels van palmbomen.

Het plein aan de kade voor de wintertuin zou ook het beste plekje zijn om van de New Yorkse zonsondergang te genieten. Maar toen wij er waren… regende het pijpenstelen!

  • de stier en het onverschrokken meisje bij Bowling Green

Zoals elke rechtgeaarde toerist gingen we op zoek naar de wereldberoemde ‘Charging Bull’ (‘Wall Street Bull’, 1989, Di Modica), het symbool van financiële vitaliteit en voorspoed. Di Modica werkte er twee jaar aan, in zijn atelier, en plaatste het beeld met een aantal vrienden illegaal voor de New Yorkse beurs, twee jaar na de beurscrash van ‘Black Monday’ in 1987. Hij wilde als Siciliaan iets terugdoen aan het land dat hem opgenomen heeft en rijk heeft gemaakt. Met het beeld bemoedigt hij de Amerikanen en drukt hij het geloof in  de kracht van de Amerikaanse economie uit.

Het 3200 kg zware bronzen beeld echt te zien krijgen, is echter geen sinecure: zo goed als de helft van alle New Yorkse toeristen hangt rond, aan, op of onder het dier. De stier aanraken -waar dan ook!- zou geluk brengen…:)

bron: Wikipedia

Verrassend is dat sinds Internationale Vrouwendag in 2017 de stier onverwachts gezelschap kreeg. Recht tegenover hem zie je nu het speelse beeld van een klein meisje dat hem onverschrokken aankijkt, de Fearless Girl van Kristen Visbal.  Dit was een reclamestunt van investeringsbedrijf State Street Global Advisors.  Zij wilden hiermee zogenaamd aanklagen dat vrouwen te weinig vertegenwoordigd zijn in raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Bleek dat State Street zelf niet altijd de handen in onschuld wast…Visbal, de kunstenares zelf, ziet meisje en stier niet als tegengestelden: “She is proud, but not confrontational.” Het meisje heft haar vuist niet, ze staat voor vrouwelijke bestuurders die ervoor zorgen dat economische groei voorspoed brengt voor iedereen. Het meisje is vanuit dat standpunt een versterking van het economisch vooruitgangsoptimisme.

  • Stone Street Historic District

De naam ‘Wall’ Street verwijst letterlijk naar het woord  ‘walstraet’ en de beginperiode van New York (toen nog ‘New Amsterdam’). Op deze plek was er namelijk een muur die de kolonisten moest beschermen tegen de Indianen. En er blijven hier en daar nog verwijzingen naar die beginperiode over . Zoals het stukje kasseistraat van Stone Street (cfr. Erik Brusten, Tussen reis en roots, hfdst. New York)

Belgen in New York

Die kasseien worden nog steeds ‘Belgian blocks’ genoemd. Ze zouden meegekomen zijn met Waalse kolonisten. Zij gebruikten de kasseien om hun schepen te verzwaren.  Eén keer aangekomen in New York, werden de stenen uitgeladen en doodleuk gebruikt om de wegen begaanbaar te maken. Ook bij Brooklyn (‘Breukelen’) Bridge  vind je nog zulke kasseien.

En om bij naamgeving te blijven: de naam van ‘Wallabout Bay’ (één van de oudste buurten in Brooklyn) zou nog verwijzen naar de eerste Waalse inwoners in Nieuw-Amsterdam. Zij hadden grond gekregen bij de ‘baai van de Walen’. We voelden ons toch lichtjes trots als Belgen…

  • Battery Park

Opnieuw is het de geschiedenis die de naam van dit park in de zuidelijkste punt verklaart: hier stonden rond 1683 kanonnen om de haven te beschermen. Er staat nog een schim van het fort ‘Castle Clinton’ – dat absoluut niet de moeite van een bezoekje waard is. Ga dan liever naar Fort Napoleon in Oostende 🙂 –

New York
zicht op lower Manhattan vanuit Battery Park

In het park staan een boel monumenten. We bekeken er maar een paar.  Aangrijpend was toch The Sphere van Fritz Koening, een beeld dat de wereldvrede symboliseert. Het stond oorspronkelijk tussen de WTC-torens als een gladde glanzende bol. Na de aanslagen werd het gerecupereerd en in Battery Park opgesteld.

Een ander beeld in het park, het Nederlands monument, deed ons weer aan het prille begin van New York denken. Zoals hierboven al werd vermeld, was het een groep protestantse Waalse families die in 1624 de eerste nederzetting op het eiland Manhattan stichtte. Later kwamen er nog meer streekgenoten, en ook gezinnen uit andere landen: Duitsers, Nederlanders en Britten. De nederzetting werd toen zowel ‘Nieuw-België’ als ‘Nieuw-Nederland’ genoemd. In 1926, 300 jaar na de ‘officiële’ stichting van New York, schonk de Nederlandse regering deze zuil met vlaggenmast aan de stad New York. Onderaan op het gedenkteken zie je hoe de eerste gouverneur van de nederzetting, Peter Minuit, het land ‘koopt’ van de Indianen. En de vlag maakt ook direct de band tussen ‘Oranje’ en de VS duidelijk.

  • Staten Island en het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld is natuurlijk hét symbool van New York en de V.S. Je kan het vrij goed zien door gewoon de gratis veerboot naar Staten Island te nemen. Een twintigtal minuutjes varen en je kan zowel Lady Liberty als de skyline van Manhattan bewonderen. Er is altijd wel een massa kandidaat-passagiers, maar er vertrekt ook elk half uur een veerboot. Kies de rechterkant bij het opstappen, dan zit je goed. Op die manier heb je een geweldig uitzicht op het Vrijheidsbeeld. Je kan zowel binnen blijven als op één van de dekken in open lucht gaan staan. Wij namen het bovenste dek. Bleek dat het niet voor niets het ‘Hurricane Deck’ wordt genoemd :D!

Maar een absolute aanrader is het, dit over-en-weer-tochtje. Tenzij je de 35 dollar per persoon voor een effectief bezoek aan het beeld wil neertellen, natuurlijk.

Denk er ook aan om iets warms aan te trekken. Zelfs al schijnt er een stralende zon. ‘Hurricane’, weetje wel.

Wij hebben er in elk geval enorm van genoten! Vergeet dus zeker niet ‘downtown’ te bezoeken als je in the Big Apple bent!

Lees ook:

New York Statue of Liberty

13 thoughts on “Een onverschrokken klein meisje …en andere redenen waarom je de buurt van Wall Street (New York) moet verkennen

      1. Hoelang vliegen is het. Wordt er ook s’nachts gevlogen? Heb nm wel een beetje hekel aan vliegen. Mooi beschreven alles. Je kunt de blog bijna als reisgids gebruiken.

      2. Reken toch 8 uur. Maar het gaat sneller dan ik dacht door de films die je individueel kan bekijken, de muziek die je kan beluisteren, de reisroutekaart, de 2 maaltijden. Geslapen heb ik wel niet veel. Wij hebben bij de terugkeer ‘ s nachts gevlogen, van 1:30tot 8:30 (hier:14:30u dan).

      3. 8 uur gaat nog. ‘S-nachts vliegen vind ik vreselijk. Maar misschien zijn er ook vluchten overdag terug. Films kijken en lezen is prima maar niet als je eigenlijk op bed hoort te liggen.

      4. Dat denk ik wel hoor.
        Het beste is als je kan slapen natuurlijk.
        Wij vertrokken om 16.30 en waren om 0:30 daar ( plaatselijk 18:30). Na douane en vervoer naar Manhattan om 2:30 voor ons, 20:30 plaatselijke tijd aankomst in hotel. Direct gaan slapen.

  1. Brings back memories ? De wintertuin deden wij niet (lijkt me wel heel mooi), de rest wel, incl boottochtje, en ook erg van genoten.

  2. Je hebt me overtuigd. New York lijkt me écht de moeite… Je nam me mee via dit beeldverhaal. Het was weer fantastisch. Ik was er even helemaal… waarvoor dank.

Altijd fijn om je reactie te lezen: