Kastelen. Ze spreken tot de verbeelding. De burcht van Reinhardstein, kon-den we dus gewoonweg niet overslaan tijdens ons weekendje in de Hoge Venen! Uitzonderlijk hoog gelegen en anderzijds verstopt in het bos: een vreemde tegenstelling die toch klopt voor deze vesting. Zoveel ups-and-downs in de buurt maken het hier bovendien superleuk om te wandelen – al die panorama’s! Het is in de buurt van het meer van Robertville avontuurlijk en gevarieerd klimmen, klauteren en kuieren van hoogplateau naar rivier, stuwmeer of waterval. Combineer dat met wat zonneschijn en herfsttooi en je zit gebeiteld voor het weekend. Wij vonden het in elk geval paradijselijk wandelen bij kasteel Reinhardstein!
Naar kasteel Reinhardstein
Reinhardstein is de hoogstgelegen burcht van België, maar vreemd genoeg moesten we vanaf het autoparkeerterrein op de hoogvlakte van Ovifat nog zo’n 10 minuten naar beneden afdalen alvorens we de eerste torens zagen opdagen. Brede weg trouwens, die vlot met de kinderbuggy kan genomen worden. Geen onbelangrijk detail aangezien we op familieweekend waren, inclusief het 8-maanden-oude jongste knaapje.
Een keer op de binnenkoer aangekomen, blijkt dat Reinhardstein een populaire bezienswaardigheid is voor wandelaars en toeristen met of zonder hond. Op het binnenplein staan enkele gezellige houten tafels uitnodigend in de zon en we wandelen even tot bij de baljuwtoren alvorens we besluiten tickets te kopen voor het kasteelbezoek. Want het moet gezegd: de burcht ziet er best indrukwekkend uit, ook al zijn de grote vestingmuren verdwenen. Elk uur is er een rondleiding in het Frans én eentje in het Nederlands. En wie dorst of honger heeft voor hij zijn wandelschoenen aantrekt, kan ter plaatse iets eten of een lokaal biertje proeven.
Kasteelbezoek
Al in de 14de eeuw bouwde Reinout van Weismes (op zijn Frans: Renaud de Waimes) een burcht die boven het dal van de rivier de Warche uittorende. Kwestie van een oogje in het zeil te houden over de vallei. En als bijverdienste wat tol te innen. Door de eeuwen heen woonden er verschillende adellijke families, waaronder de Duitse telgen Nassau en Metternich. Na de Franse Revolutie werd het kasteel volledig vernield en diende het vooral als … steengroeve voor huizen in de buurt. Een Brusselse prof, Jean Overloop, zag in 1965 per toeval de ruïne van Reinhardstein en was meteen verkocht. Hij werd de nieuwe eigenaar en liet het kasteel (of althans: een deel ervan) met zijn spaarcenten heropbouwen. Daarbij volgde hij de stijl van de Eifelburchten. Hij ging zelf in het kasteel wonen. Na zijn dood in 1994 werd hij begraven in de crypte van Reinhardstein. Nu beheert een vzw de site.
Binnen in de burcht
Via een binnenhof met kruidentuin komen we op een kleine binnenkoer. Daar vinden we de ‘voordeur’ die professor Overloop liet installeren. En zo gidst een Nederlandstalige kasteelvrouwe – in klederdracht- ons binnen in Reinhardstein. We komen in een woning-museum terecht met harnassen, maliënkolders, degens, lansen en sabels, oude kisten, wandtapijten en precieus ingelegd meubilair, we zien zelfs een middeleeuwse schandpaal! Allemaal verzameld door Overloop en naar Reinhardstein gebracht om in de middeleeuwse sfeer te blijven. Helemaal bovenaan in het kasteel bevindt zich de kapel, want niemand mocht zich boven God wanen. Na ongeveer een uurtje staan we terug buiten in de zon en besluiten we om nog een korte wandeling in de schitterende omgeving mee te pikken.
Wandelen in de buurt van het kasteel
Reinhardstein ligt in een erg fraaie omgeving. Met een heleboel uitgezette wandelroutes. Er is voor ieder wat wils: een tocht naar het nabijgelegen stuwmeer van Robertville, een plezierwandeling naar de Reinhardsteinwaterval, een landschapswandeling rondom de burcht,.. Paden die allemaal -vanzelfsprekend- van een heel ander kaliber zijn dan de comfortabele weg die we volgden van het parkeerterrein naar de burcht : op de smalle, oneffen en hellende paden zijn wandelschoenen geen overbodige luxe.
Naar de hoogste waterval van België
Wij kiezen voor de korte tocht naar de waterval en volgen dus de pijl ‘Cascade’ bij de ingang van het kasteeldomein. De buggy deponeren we bij de supervriendelijke mensen van de cafetaria, want het is onmiddellijk duidelijk dat dit een steil tochtje wordt, met klauterpartijen over rotsige stenen, stevig hellende paadjes vol oude boomwortels en een min of meer avontuurlijke oversteek over de Warche waar de stevige houten brug wel een paar planken mist. De hond verkiest bij de terugkeer in elk geval om door de rivier te lopen in plaats van opnieuw over de brug te gaan :). Wij blijven op het droge en de baby geniet in de draagzak.
Onderweg naar de vallei diep onder ons, genieten we van de prachtigste uitzichten op de ons omringende bossen. En op het kasteel, natuurlijk.
Als we bij de rivier de Warche aanbelanden, is het wel wat zoeken naar de goed verborgen cascade. Vlakbij de burcht merken we pas tussen de bomen de waterval van Reinhardstein op die zich een indrukwekkende 60 meter naar beneden stort, in de rivier. Ik had geen idee dat we in België zo’n hoge waterval hadden. Al is hij op het moment dat we hem bezoeken niet heel krachtig door de voorbije droge periode. Maar desondanks blijft hij mooi om te zien!
Praktische info
…over activiteiten bij kasteel Reinhardstein vind je hier.
Nog wandelen in de buurt van Reinhardstein
- Een andere bezienswaardigheid in deze vallei is de neus van Napoleon: een rots die 100 meter boven de rivier de Warche uitsteekt. Opnieuw geniet je van de meest fantastische panorama’s over de vallei terwijl je langs helllingen en door bos en weiland host.
- Van bij het kasteel wandel je in een kwartiertje ook tot bij het stuwmeer van Robertville, op het parkeerterrein daar vertrekken ook langere wandelingen. Op dit moment zijn er werken aan de stuwdam en is de weg voor auto’s afgesloten. De stuwdam van Robertville speelt een belangrijke lokale rol: met zijn voorraad van 8 miljoen kubieke meter voorziet hij de stad Malmédy van drinkwater. Op het stuwmeer kan je vissen en watersporten en de dam regelt ook de stroming van de Warche en voorkomt zo overstromingen. Niet onbelangrijk in tijden van klimaatopwarming.
En nog een waterval
Eveneens in Ovifat (Longfaye) te bewonderen: de waterval van Bayehon. Hij is veel minder hoog, maar wel een stuk breder dan die van Reinhardstein. Het zou de grootste natuurlijke waterval van België zijn. In de buurt van dit natuurschoon zijn er ook weer een heel aantal uitgestippelde wandelroutes van Toerisme Oostkantons: korte en langere plezierwandelingen. Volgens mij eerder iets om in het laagseizoen te doen, want op sommige momenten kan het er heel druk zijn. Wij zagen massa’s auto’s langs de weg geparkeerd staan in de buurt van de waterval.
Ook nog doen in de buurt:
- fietsen langs de Vennbahn
- sporten aan het meer van Bütgenbach
- lokale bieren proeven in de Peak brouwerij
- genieten van de lokale gastronomie (bijvoorbeeld in Cyrano in Weismes)
- Malmédy bezoeken
- en last but not least: fantastische tochten maken langs de vlonderpaden in het grootste en oudste natuurpark van België, de Hoge Venen! Heerlijk!
Praktische info:
Download hier de brochure ‘plezierwandelingen in de Oostkantons’.
- Een heerlijke herfstwandeling bij Furfooz (Dinant)
- De schitterende rijkdom van het kasteel van Modave
- Wandelen langs wonderlijke kastelen in Westerlo
- Wandelen langs Waals-Brabantse vierkantshoeven
- Winters wandelen langs de dolmen van Wéris
- Een ommetje langs de prins de Merode in Everberg
- Wandelen langs kerk, kasteel, kapel en akkers in Leefdaal
- Een dag in Breskens en het natuurgebied Waterdunen
- Subliem wandelen bij Louise-Marie
- Wandelen langs windmolens in de Vlaamse Ardennen
België kent toch wel heel veel van zulke prachtig ‘verborgen’ kastelen die ik dankzij jullie leer kennen.
Dit kasteel zat echt wel goed verborgen in de vallei 😄! En ik hou wel van de verhalen die meestal gekoppeld zijn aan zulke plekken. En dan in gedachten even erop los fantaseren 😄!