Een verrassende wandeling tussen de hoogste torens van de City of Londen

Een wandeling tussen de architecturale hoogstandjes van de City of Londen? Ondertussen ook de Tower en de Tower Bridge bewonderen? En dat combineren met een bezoek aan de beroemde Borough Market? Piece of cake! Deze Londense hoogtepunten liggen immers vlakbij elkaar. In de reeks ‘één dag in Londen’ neem ik je dit keer mee naar het oosten van de City. Voor een wandeling in het snel veranderende stadsdeel tussen Londen Bridge en de Tower Bridge.  Waar een woud van hoge torens in grote mate de skyline bepaalt.

De route

… vertrekt bij Liverpool Street Station. Na een verkenning van de City gaat het met de metro naar de andere kant van de Thames. Om vandaar over de Tower Bridge terug te keren.

Rondwandelen tussen de hoogste buildings van Londen

Spring alvast op de metro naar Liverpool Street Station. Een bedrijvig en druk station waar zowel metro’s als gewone treinen arriveren en vertrekken. Eens daar aangekomen, laten we het station achter ons. We gaan naar buiten, de straat op. (P.S. Vergeet niet ondertussen toch even naar omhoog te kijken, naar het dakgebinte van het station.)

London_liverpoolstreet

Busy Bishopsgate

Eén keer buiten, sta je op de drukke Bishopsgate die vanuit Shoreditch naar de Thames loopt. Je hoeft maar één blik naar rechts te werpen, en je weet onmiddellijk wat er bedoeld wordt met ‘the City’.  Oude, door de uitlaatgassen vervuilde huizen staan er tussen de moderne hoogbouw van het financiële hart van Londen. Zakenlui in maatpak discussiëren op straat. Wie wil de grootste zijn? Of de grootste hebben?

Tegen 2026 zal de Londense skyline nog meer gedomineerd worden door een heleboel supermoderne kantoorgebouwen. Ze lijken op te schieten als paddenstoelen.  Veel kans dat je tijdens je wandeling tegen minstens één bouwwerf aanloopt. Elke keer dat ik er kom, zijn er weer nieuwe werven opgestart. Geen wonder ook dat er elk jaar een ‘tall building survey’ verschijnt in Londen.

Oude bekende

Het silhouet van The Gherkin (=20 St Mary Axe door Foster + Partners,) valt nog steeds op, maar is al lang niet meer het enige ‘landmark’ in de buurt. En het is zeker niet meer de hoogste toren in de City. Ik vind ‘m wel nog altijd erg origineel van vorm.

wandeling hoogste torens van Londen - de Gherkin
20 St Mary Axe, ‘de sigaar’ of ‘de augurk’ van Norman Foster – het is zoeken naar een standpunt om het gebouw zonder bouwkranen op de foto te krijgen!

Derde hoogste toren

Maar dichterbij op Bishopsgate torent de Heron Tower (nu 110 Bishopsgate genoemd) boven je uit. Het is de derde hoogste wolkenkrabber van centraal-Londen. Op dit moment althans.

Vraag zeker of je de bovenste verdieping mag bezoeken. Je vindt er het restaurant Duck&Waffle en de Sushi Samba Bar. Maar gewoon kijken, mag ook. Met wat geluk neem je, na een korte veiligheidscontrole, in 40 seconden de glazen lift naar de veertigste verdieping. Vanuit de bar heb je een geweldig zicht op de City. En zeker ook op de Gherkin, vlakbij.

wandeling hoogste torens van Londen

Concurrentie

Maar even verder staan al de volgende skyscrapers om aandacht te smeken. De Leadenhall Building met 122 Leadenhall Street, de zogenaamde kaasschaaf of ‘Cheesegrater’ (architect: Richard Rogers and Partners) . Deze wolkenkrabber doet maar een klein beetje (225m hoog) onder voor de 230m van 110 Bishopsgate. De opvallende Lloyds Building moet het eerder hebben van zijn ‘looks’ dan van zijn hoogte. En ook de Willis Building moet een heleboel andere broertjes laten voorgaan.

Herinnering aan een andere tijd

Hoe verrassend is het dan om tussen al dat modern geweld de historische Leadenhall markt te ontdekken! Een plek die Harry Potter-fans ook vaak aandoen. Ik schreef vroeger al een reeksje over de markthallen in Londen.

london leadenhall market

wandeling hoogste torens van Londen
Achter de facade van de ingang van Leadenhall markthal, doemt het silhouet van de Walkie-Talkie op.

London_leadenhallmarket

Maar we zijn op weg naar het volgende ‘highlight’…

De wolkenkrabber die auto’s deed smelten

Officieel : 20 Fenchurch Street.  In de volksmond: de Walkie-Talkie. De opvallende, grote gebogen wand van glas van deze reus heeft een biezonder neveneffect. Hij weerkaatst het zonlicht en bundelt het.  Als die bundel zonlicht en zonnewarmte net je auto treft, heb je pech. Een aantal Londenaars kon het aan den lijve ondervinden toen de toren in aanbouw was in 2013. Hun auto smolt gedeeltelijk weg.

Maar er is nog een andere reden waarom je deze toren ZEKER moet zien. Eén van de biezonderste plekken in Londen is namelijk de Sky Garden op de bovenste verdieping. Dit groen terras onder een glazen koepel is één van de mooiste plekken om de stad vanuit de hoogte te bewonderen. En wat meer is: je kan hier gratis naar binnen. Wel even de discipline hebben om drie weken voor je bezoek naar de website te gaan en een tijdslot te boeken. Heel fijne ervaring!

Wie iets bijzonders te vieren heeft, kan hier overigens ook exclusief dineren… met o.a. een persoonlijke ober per tafel. Een tafel van Vitra Design, by the way.

wandeling hoogste torens van Londen
de Walkie-Talkie met bovenaan de Sky Garden

zicht op de Shard

Mediteren in de stad

Ben je toe aan wat rust? Zoek dan tussen de kantoorgebouwen de ruïne van het kerkje St.Dunstan-in-the-east. Een mini-oase van rust. In één van de oudste stadsdelen van Londen.

Je kan van hier verder wandelen naar de Tower en de prachtige Tower Bridge. Of je wandelt in de andere richting naar The Monument.  Het gedenkteken voor the Great Fire (1666). De beruchte stadsbrand vernietigde bijna heel (houten) Londen in de 17de eeuw.

wandeling hoogste torens van Londen
The Monument, ook te bezoeken. Maar of het uitzicht vandaag ook nog zo spectaculair is? Het gedenkteken komt in de verdrukking door alle hoogbouw.

Hongerrrrr

Na al deze indrukken kan je een stevige hap gebruiken. Neem dus de metro  bij The Monument naar metrostation London Bridge (Northern Line). Want bij Southwark Cathedral vind je onder de oude spoorwegbruggen de beroemde Borough Market. Een overvloed aan kraampjes met verse etenswaren, groenten, fruit, kazen,… Ter plekke worden pizza’s gebakken of curryschotels bereid. Heerlijk! Maar zorg ervoor dat je er tegen de middag bent. In de late namiddag is de markt dicht of zijn de kramen bijna leeg.

wandeling hoogste torens van Londen
Southwark Cathedral

wandeling hoogste torens van Londen

wandeling hoogste torens van Londen

Langs de South Bank

Vlakbij zie je ook nog het – tot nu toe – hoogste gebouw van Londen, met de toepasselijke naam ‘the Shard’(‘de scherf’). Grote naam Renzo Piano is de ontwerper. Ook vanop The Shard heb je een geweldig zicht op de stad. Maar je moet er wel een flinke duit voor over hebben.

wandeling hoogste torens van Londen- shard

wandeling hoogste torens van Londen London_the shard

Wandelen langs het water

Zelf vind ik het altijd erg prettig om langs het water te lopen in een stad. Dus na Borough Market, lopen we richting Thames. Om daar langs de rivier het pad naar de Tower Bridge te volgen. Bij zonnig weer is dit een superfijn parcours! Op bewolkte dagen neem je best een dikke sjaal mee om je te beschermen tegen de snijdende wind. Het zicht op de Thames en de City aan de overkant maakt echter veel goed. En wedden dat je zo gebiologeerd kijkt naar de Tower Bridge, dat je niet eens merkt dat je nog een architectuurparel passeert. Langs het pad bevindt zich immers de moderne City Hall van Norman Foster. Een gebouw dat zich als een slakkenhuis lijkt op te rollen.

London_cityhall
de City Hall van Foster

London _towerbridge

De beroemdste brug en de beruchtste gevangenis

Wandelen op de Tower Bridge is sowieso imponerend. Je kan ook het hydraulisch aandrijvingssysteem van de brug van naderbij bekijken tijdens een bezoek.

Maar als je de (nep) crown jewels in de Tower nog wil zien, dan is het kwestie van door te wandelen. Het fort/kasteel/de adellijke gevangenis is namelijk een ommuurd complex dat bestaat uit verschillende delen. Als je die allemaal wil bezoeken én in rij wil staan voor de crown jewels én alle sappige verhalen wil horen over terdoodveroordeelde koninginnen, wegrottende koningskinderen, beschermde raven, enz…, dan moet je wel een paar uur voorzien. Ik vond de Tower zelf fantastisch! Een must see voor iedereen die van geschiedenis en verhalen houdt. En een icoon in Londen. Maar je moet er de tijd voor nemen. En tickets zijn niet goedkoop. Vooraf online boeken is trouwens een aanrader.

Na dit bezoek heb je wel een rijkgevulde dag achter de rug. Vlakbij de Tower vind je gelukkig het metrostation Tower Hill. Vandaar kan je per metro terug naar je vertrekpunt. Want geloof me, na deze wandeling heb je niet veel zin meer om nog te voet naar je hotel te strompelen.

Lees ook:

wandeling hoogste torens van Londen_tower

LOndon_tower

24 thoughts on “Een verrassende wandeling tussen de hoogste torens van de City of Londen

 1. Het is alweer even geleden dat ik in Londen was. De musea trekken mij toch meer dan de wolkenkrabbers, maar ik kan me voorstellen dat het een mooie wandeling is.

  1. In de City kan je fantastische moderne architectuur bewonderen, maar als je van musea houdt, dan is de Tower meer iets voor jou 😉!

 2. Wat een leuke route! Ik heb een vergelijkbare route afgelegd tijdens mijn laatste bezoek aan Londen. Helaas was ik toen met school (als begeleider) – dat is toch anders dan zelf reizen.

 3. Iedere keer als ik in Londen ben, is dit stukje weer anders. Ik vind Borough Market zelf niet zo, in Shoreditch kun je veel lekkerder eten 😉

  1. Als je nog meer houdt van exotische en multiculturele hapjes, dan kan ik me voorstellen dat je naar Brick Lane gaat of naar de Boiler House Food Hall bij Truman’s Brewery. Of wat alternatiever rondsnuistert bij Broadway Market. Keuze genoeg in elk geval!

 4. Wat een mooie wandeling! Heel gaaf die combinatie van oud en nieuw. Prachtige architectuur! Londen is zo’n fantastische stad.

 5. Wat een leuke wandeling! Zal het onthouden voor de volgende keer want ik wil zeker een keer terug 🙂 Londen is ook één van mijn favoriete steden.

 6. Wat een leuke wandeling! Het is alweer een tijdje geleden dat ik in Londen was, maar vond het echt een heerlijke stad. Hoog tijd om weer eens die kant op te gaan. En dan ga ik jouw wandeling ook zeker maken 🙂

  1. Ik ontdek ook altijd weer nieuwe plekken in een stad met zo veel bekende bezienswaardigheden. Zoveel beweging en energie in Londen!

  1. O super! Sommige periodes moet je echt geluk hebben om nog een goed tijdslot te kunnen boeken. Geniet ervan!

 7. wow, London is en blijft toch echt wel top. Hopelijk gooit de Brexit niet teveel roet in het eten voor toekomstige bezoekjes

  1. Ik ga nog snel in maart even langs 😉. Maar inderdaad, heb geen zin in douanecontroles die even lang duren als je treinrit! Gelukkig is het zover nog niet. Afwachten…

Altijd fijn om je reactie te lezen: