Wat moet je zeker zien in IJsland (2)?

Dit bericht is een vervolg op mijn tips voor wat je zeker moet zien in Zuid-Ijsland. Naast het wondermooi gelegen Arnarstapi op het schiereiland Snaefellsness en het geothermisch gebied rond Krysuvik,  zijn er twee prachtige nationale parken die je zeker moet gezien hebben. Of een stukje ervan toch :).  Dat zijn Thingvellir National Park met de beroemde gouden cirkel. En Skaftafell National Park in het zuidoosten. Daar wordt de barre maar beeldschone wereld van vuur en (vooral) ijs zichtbaar.

Thingvellir National Park, Geysir en Gullfoss

Wat?

Over de ‘gouden cirkel’, zoals de combinatie van deze drie klassiekers  wordt genoemd, kan je een boek schrijven.

Indrukwekkende kloof

Heel kort mijn impressie: de kloof waar de Althing, het eerste ‘parlement’ ter wereld, sinds de 9de eeuw jaarlijks in juni twee weken vergaderde, is indrukwekkend. Deze verzakking op de grens van twee aardplaten (de Amerikaanse en de Euraziatische) is 6 km breed. Elk jaar komt daar 3 millimeter bij, want de twee platen schuiven van elkaar weg.

Wetten en rechtspraak

De rots waarop recht werd gesproken en waar de Ijslandse wetten uit het hoofd werden gereciteerd, domineert het dal. Ook de waterval imponeert. Met bruisend geweld sleurde hij vroeger de tot de verdrinkingsdood veroordeelde overspelplegers mee.

Oudste parlement ter wereld

De voorgeschiedenis van deze plek -zowel geologisch als cultuurhistorisch –  doet je toch wat. In de reusachtige vallei voel je je eens te meer nietig tegenover de natuur. Die ontzagwekkende basaltmuren, het 114 meter diepe meer en de uitgestrekte vlakte! Geen wonder dat deze plek eeuwen geleden uitgekozen werd voor de jaarlijkse openluchtvergadering van de clanhoofden. En wie de Thorgalstrips leest, herkent de traditie en de setting van de ’thing’ in “De Sleutelbewaarder” na het zien van Thingvellir.

Wat is er te doen?

 • de klassieke wandeling door de kloof langs de muur van basaltrotsen en de rivier
 • op Ijslandse pony’s de streek verkennen
 • hiken in het Nationaal Park rond het meer van Thingvellir
 • zwemmen in het natuurlijke warmwater van de spa van Laugarvatn

Stokoude geiser

Rijd verder richting Geysir, in het geothermische gebied waar de beroemde Strokkur geiser effectief om de 5 à 10 minuten massa’s water metershoog de lucht in spuit. Het is de tweede hoogste geiser ter wereld. Toen wij er waren, spoot hij soms twee keer onmiddellijk na elkaar. De oude Geysir zelf is op dit moment niet meer actief.  Je ruikt wel al vanop afstand de zwavelgeur!

Beroemdste waterval van IJsland

Nog even verder kan je de imposante Gullfoss-waterval ontdekken. Je hoort hem voor je hem ziet. Er loopt een comfortabel houten pad naar de plek waar de machtige dubbele waterval met donderend lawaai naar beneden stort. Van ver waaien je al de duizenden ragfijne waterdruppeltjes tegemoet. Als de zon schijnt, weerspiegelen zich één of meer regenbogen in het opspattende vocht.

Toerisme rond Thingvellir

In de kloof, maar ook bij de geiser en de waterval, stel je vast dat het toerisme sterk groeit in Ijsland. Er worden visitor’s centers gebouwd, parkeerterreinen aangelegd, … Gelukkig blijft het op de meeste plekken wel bij eenvoudige basisinfrastructuur. En de meeste bezoekers tonen erg veel respect voor de buitengewone omgeving die ze exploreren. Daarnaast is de natuur in Ijsland zo groots dat de vele bewonderaars in het niets verdwijnen tegen de achtergrond van de uitgestrekte landschappen.

Waar logeren?

Voor een originele maar duurdere ‘farmstay’:  farmhotel Estifaldur II nabij Laugarvatn. Je leest meer erover in het artikel over heerlijke overnachtingsplekken in IJsland. Of kampeer gewoon met je tentje in het park.

Nog tips

 • het geothermisch gebied rond Hveragerdhi verkennen, de heuvels intrekken en baden in de warmwaterrivier
 • oud-Ijslandse plaggenhuisjes spotten
 • in Reykholt checken waar Snorri Sturluson, de schrijver van de Edda, vermoord is
 • dwalen langs de vele grote en kleine watervallen

En wat betreft eten:

 • ga naar de tomatenserre van restaurant Fridheimar – Ik ben er zelf niet geweest, maar Ijslanders uit Reykjavik vertelden dat er bijna alleen tomatengerechten op het menu komen.
Ijsland Thingvellir
Thingvellir: de kloof tussen de twee aardplaten

Ijsland Thingvellir

THingvellir
Warm in de vallei, snijdende wind hierboven
Ijsland Thingvellir
Dodelijke stroming en temperatuur bij Drekkingarhylur waar de doodstraf door verdrinking werd uitgevoerd.
Ijsland Thingvellir
Vanaf de rots waarop recht werd gesproken: zicht op de vallei. Daar bouwden in vroegere tijden de ongeveer 100 vertegenwoordigers voor de Althing hun tijdelijke verblijven.
Ijsland Thingvellir
Oxararfoss
Ijsland Geysir
Mensen als mieren bij het geothermisch gebied van Geysir
Ijsland Geysir
bij Geysir
Gullfoss
Gullfoss, reusachtige dubbele waterval

De bergen, gletsjers en gletsjermeren bij Skaftafell Park

Wat?

Dit is een natuurgebied vol contrasten in het zuidoosten van het eiland. Onder de grootste ijskap van Ijsland verbergen zich een heleboel vulkanen – hier ontdek je het land van ijs en vuur in al zijn ruwheid.

Zwarte lavazandvlakten en besneeuwde bergen zijn met elkaar verbonden via prachtige gletsjers en gletsjermeren. Door de vulkanische activiteit onder de ijskap zijn er in de loop van de geschiedenis vloedgolven geweest omdat grote oppervlakten van de gletsjers smolten. Nu nog zie je onderweg bij het oversteken van rivieren soms ijsblokken naar zee drijven. Door de vulkaanuitbarstingen heeft het ook lang geduurd voor het zuidoosten van IJsland bereikbaar was met de auto. Bruggen spoelden regelmatig weg door de smeltwatertsunami’s.

Wat is er te doen?

– Ga zeker naar het visitor center van Skaftafell National Park. Van daaruit zijn er een heleboel uitgestippelde wandelingen. Hele korte (3km) tot hele lange met grote stijgingsgraad waarbij je in berghutten overnacht. Wij deden de korte wandeling naar het gletsjermeer: in T-shirt vertrokken, maar bij de gletsjer staat er een stevige wind en daar konden we zowel fleece als windjack goed gebruiken!

-Hou je stevige schoenen aan en trek naar Svartifoss of de andere watervallen in de buurt.

-Verleg je grenzen: boek een tocht over de gletsjer met gids.

Waar logeren?

-luxueus in hotel Laki in Kirkjubæjarklaustri, het stadje met de onuitspreekbare naam (‘de kerk bij het klooster’)

-basic in guesthouse Giljur, in de buurt van Vik

-ook hier weer kampeergelegenheid bij het visitor’s center

Nog tips

 • Bijt op je tanden onderweg en duim dat je auto de steile zigzagweg naar de klif van Dyrholae aankan: indrukwekkend uitzicht op de zwarte zandvlaktes als beloning!
 • Hou vol als de wegkwaliteit vermindert en de steentjes tegen de onderkant van je auto ratelen. Rij verder oostwaarts en stop bij Fjalsarlon of Jokulsarlon. Deze gletsjermeren zijn zo mooi ! Je kan er eindeloos naar blijven kijken.
 • Maak een tocht met een zodiac of een amfibievoertuig op één van beide meren. Je vaart er tussen ijsbergen. Spannend en indrukwekkend!
 • Stop bij ‘Diamond Beach’ waar de gletsjerijskristallen op het strand liggen te wachten tot de oceaan hen terug meeneemt. In de eindeloze cyclus van de Ijslandse natuur.

Proef alvast de sfeer van deze plekken bij het bekijken van de foto’s. Genieten maar!

Meer lezen?
Ijsland Dyrholae
vanop de klip van Dyrholae
Ijsland Skaftafell
onderweg naar het land van ijs en vuur
Ijsland Skaftafell
wandelen naar de gletsjer bij Skaftafell
Ijsland Skaftafell
maanlandschap met putten vol gletsjerwater
Ijsland Skaftafell
lavastof op het ijs – en stevig stromend smeltwater
ijsland
diamanten op het strand
jokulsarlon
Met een drijfpak en een reddingsvest : klaar voor de boot!
Ijsland gletsjers
de koele droomwereld van Jokulsarlon

 

0 thoughts on “Wat moet je zeker zien in IJsland (2)?

Altijd fijn om je reactie te lezen: