Weekendje boerengolf in Vielsalm

Nooit gehoord van boerengolf? Eerlijk gezegd, ik ook niet. Tot we op familieweekend gingen naar Vielsalm: grootouders, kinderen, kleinkinderen…met z’n zeventienen in een comfortabel huurhuis in d’ Ardennen ;). Geen citytrip, geen fly-and-drive  – maar wel een ritje van twee uur naar het zuiden van België. Hoofdactiviteit voor jong en oud was een partijtje boerengolf.  Ook wel: ‘Agrogolf’ :). Bij de Ferme de La Planche zou het gebeuren.  Gelukkig hadden we de avondkledij thuis gelaten…

Boerengolf in Vielsalm

Aangekomen op de Ferme de la Planche, kregen we in 2 minuten een snelcursus: 14 holes, aangeduid met een gele vlag, verspreid over de prachtig glooiende weiden. Je speelt in teams van 5 (of meer) tegen elkaar. Om de beurt tegen de bal slaan en om ter eerst in de hole, natuurlijk. De ploeg met de meeste punten wint. Lijkt een makkie op het kleine oefenterreintje.

Koeien en blotevoetenpad

Blijkt een uitdaging als we het speelterrein overschouwen.  Uitstekende ogen zijn een absolute noodzaak (en dat met mijn bijziendheid!),  en o ja, enig ‘balgevoel’ en motorisch coördinatievermogen zijn ook wel handig. En dan zijn er nog wat details om mee rekening te houden, zoals de schrikdraad die onder stroom staat, de runderen, lama’s en hun uitwerpselen all-over-the-place,  het beekje, de steile hellingen, de modder, en het richtingsgevoel van de met de club vervaarlijk in het rond zwaaiende medespelers ;). Tussendoor kruisen we nog enkele dapperen (echte Belgen dus) die het blotevoetenpad naast de beek volgen. En die met enig wantrouwen onze enthousiaste pogingen gadeslaan…

Typisch Belgisch?

En dat alles in een adembenemend landschap. Met een variatie aan weersomstandigheden (zon wind regen hagel sneeuw zon wind regen hagel sneeuw zon wind regen hagel…).

Weekendje boerengolf in Vielsalm
waar is de volgende hole?

Weekendje boerengolf in Vielsalm

Weekendje boerengolf in Vielsalm

Ik moet het toegeven. De start verliep wat moeizaam…

Maar wat een superleuke activiteit, voor alle leeftijden! Mijn vader (79, en 6 maanden geleden nog in het ziekenhuis voor een zware openhartoperatie) bleek een natuurtalent te zijn. En naargelang het spel vorderde, werd de teamspirit steeds beter. Gejuich, luide aanwijzingen, strategische tips, hier en daar een kleine ontduiking of herinterpretatie van de spelregels, voorbarige excuses voor mogelijke wanprestaties, aanmoedigingen en highfives … het was er allemaal.

En wie er won? De beste natuurlijk !

Conclusie: een warme supernamiddag op een koude aprildag in d’ Ardennen!

Hoera voor een weekendje boerengolf in Vielsalm! Dichtbij is ook leuk. En mooi!

Update 2023:  de Ferme de La Planche biedt jammer genoeg geen boerengolf meer aan, wel een blotevoetenpadroute en wandelingen met Alpaca’s.

Weekendje boerengolf in Vielsalm

 

Ook leuk om te lezen

7 thoughts on “Weekendje boerengolf in Vielsalm

  1. Heerlijk zo’n weekend met de familie in de Ardennen. Ik geniet mee. Dat ziet er leuk uit die boerengolf! Wij doen het ook vaak, in de streek van Mariembourg-Chimay.

Altijd fijn om je reactie te lezen: