Weekendje uitwaaien in regio Utrecht

Uitgestrekte groene graslanden, dooraderd met blauwe kanaaltjes. Daarboven: een jagende  wolkenhemel. Hier en daar een molen, een boerderijtje. Geen wonder dat deze idyllische streek middenin Nederland ‘het Groene Hart van Holland’ wordt genoemd. Wij logeerden enkele dagen in Woerden, een gezellige historische vestingstad, om de streek rond Utrecht te verkennen op uitnodiging van Visit Utrecht Region. Want de universiteitsstad Utrecht kende ik wel, maar de groen-blauwe regio eromheen met zijn schilderachtige dorpjes en landschappen…daar had ik geen idee van. En dat terwijl ze op amper twee uur rijden ligt van onze hometown Leuven. Vlakbij en toch helemaal anders. Ideaal voor een ontspannend weekendje weg, dachten we zo.  Wat er te beleven valt ? Hier komen onze tips voor een weekendje uitwaaien in Utrecht en omgeving!

weekend weg regio utrecht

Op ontdekking in vestingstad Woerden

Stadsverkenning

Een historische vestingstad? Dat betekent toch: tal van interessante plekken en historische gebouwen? En een stervormig stadsplan? Inderdaad, dat hadden we niet verkeerd gegokt! Bij de VVV aan de haven krijgen we na een hartelijke ontvangst een wandelroute langs de toppers van de stad. Om er enkele te noemen: de molen,  de oude kazerne, de kaasbel, het kasteel, het vroegere stadhuis,.. Altijd interessant  om een totaalbeeld te krijgen van de plek waar je logeert. En ik behoor tot de vrouwen die dol zijn op kaartlezen. Echt!  (Dankjewel scouts!)

Vestingstad – check!

Dat Woerden een vestingstad is, merk je nog steeds heel duidelijk. Het historische centrum is letterlijk om-singeld door grachten in de typische stervorm.  Het water kan je hier dus niet wegdenken. Er is zelfs een ‘Rijnstraat’ die verwijst naar de plek waar ooit de Nederrijn liep, vertelt een Woerdenaar ons. Geen wonder dat ook de stadsnaam verwijst naar de rivier: een ‘woerd’ (of een ‘donk’) is een rivierduin.  Voor ons was het wat te frisjes, maar een boottocht op de grachten lijkt me bij mooi weer het toppunt van onthaasten. Een stad aan het water heeft toch altijd iets, niet?

weekend weg regio utrecht

Die beschermende omwalling met water zorgde er ook voor dat Woerden al heel lang geleden stadsrechten kreeg.  In 2022 is dat zomaar even 650 jaar geleden. En dat betekent dus: een heel jaar feest. Elke maand is er wel iets te beleven: een kunstenparcours bij het water, exposities, festivals, en zo veel meer!

Molen de Windhond beklimmen

Tijdens de stadswandeling valt het  zwarte silhouet van deze oude molen ons onmiddellijk op.  Waarom de molen zwart is en niet wit, hoe groot een molensteen is en hoe zwaar de zakken met bloem nu wegen …dat en nog zoveel ander leuke details komen we te weten tijdens ons ongeplande bezoek aan deze ‘Windhond’. We lieten ons verleiden omdat de deur openstond en het nogal miezerde. Maar wat een aanrader! Bleek dat we op de gelijkvloerse verdieping  al direct tussen de zelfgemalen bloem stonden, die je zomaar kan kopen. In allerlei varianten en smaken.

weekend weg regio utrecht

Samen met enkele Amerikaans bezoekers klommen we onder begeleiding van de gids/molenaar tot op de vierde verdieping van dit nog steeds werkende monument uit de 18de eeuw.  We keken onderweg onze ogen uit en spitsten de oren : de oude werktuigen, de molenstenen, het remsysteem, de specifieke houtsoorten… Wat een ambacht is het om molenaar te zijn! En dan die details: check zeker beneden bij de ladder de spreekbuis om de molenaar te roepen als hij aan de slag is.  Meestal zijn er twee molenaars tegelijkertijd in actie. Wat wil je ook, met al die verdiepingen! Fitness op de ladders en trappen!

Niet alleen  kwamen we enorm veel te weten over hoe zo’n molen werkt,  vanop de Windhond is het uitzicht over Woerden ook prachtig!  Als je geen last hebt van hoogtevrees tenminste :). En ook opletten dat je het juiste moment kiest, want als de wieken draaien kan je maar beter niet op het platform staan. Kwestie van geen slag van de molen te krijgen!

weekend weg regio utrecht
Zicht op Woerden vanuit de molen

weekend woerden

Met onze gids!

weekend weg regio utrecht

Het Gele Goud proeven

Zijn we in Holland of zijn we in Holland?  Hollandse kaas is een begrip in België.  En daarbuiten. Maar ik had geen idee dat in dit eigenste Woerden 55% van alle Nederlandse kaas ligt te rijpen.  Echt! Dat gebeurt in speciale opslagplaatsen, de zgn ‘kaaspakkhuizen’.  Zo zijn er nog een heleboel in Woerden. En bij het kerkplein spot je de kaasbel die gebruikt werd bij het verhandelen van de kaas. Elke maand komen kaasboeren nog naar Woerden om te onderhandelen en hun kazen te verkopen.

weekend weg regio utrecht

Over die kaas, dat beroemde streekproduct  van regio Utrecht, hoorden we meer tijdens de Cheese Experience in het gerenoveerde pakhuis bij de VVV. We leerden fabriekskaas en boerenkaas onderscheiden, vingen op dat ‘Gouda’ eigenlijk geen gedeponeerd merk is en vernamen dat het smakelijke jonge gras in juni zorgt voor bijzondere kaas en … voor een heus graskaasfeest. Kaas bepaalt nu nog steeds het leven in deze regio en deze stad.  Uniek vond ik het om tijdens het bezoek tussen de rekken met rijpende kaasbollen te staan! De geur, het zicht van die honderden netjes naast elkaar gestapelde oranje bollen…Fantastisch! We mochten even schatten hoeveel zo’n bolletje Woerden weegt … mijn armspieren schrokken zich een hoedje: 12 à 16kg!  En dan te bedenken dat al die bollen elke dag worden gekeerd.  Geen job voor mensen met karnemelk in hun armen zoals ik!

Maar eind goed al goed. De hygiënische kapjes gingen uit en wij genoten van de kaasproevertjes: jong , belegen, oud, … Lekkerrrrr! We verlieten het pakhuis als bijna volleerde kaasspecialisten.

weekend weg regio utrecht
Kaas uit Woerden proeven

Parkeergarage Castellum

Ja, je leest het goed. Wij kuierden ook rond in de parkeergarage Castellum! Want we merkten dat dit een bijzondere plek is. We ontdekten er verwijzingen naar het allereerste begin van Woerden, zo’n luttele 2000 jaar geleden! Op deze plek werden er resten van een Romeinse nederzetting  gevonden: we zien potscherven, mantelspelden, zelfs een deel van een Romeins schip dat hier de Nederrijn opvoer. In vitrines komt de voorgeschiedenis van Woerden tot leven. Ik werd terug gekatapulteerd naar de geschiedenislessen op school: de Rijn vormde ooit de grens van het Romeinse Rijk. Hier in Woerden zitten we op de noordgrens van dat Romeinse rijk. Een gebied dat bewaakt moest worden.  Daarom  waren er flink wat Romeinse legionairs te vinden.  De soldaten kregen een premie als ze 20 jaar in deze grensnederzetting  bleven wonen. Woerden verbergt dus nog meer geheimen dan ik dacht!

Castellum vondsten

Touw draaien, historische huizen en … op de Heksenwaag in Oudewater

De Nederlandse fietspaden, daar zijn wij Belgen jaloers op. Heerlijk is het om tijdens een weekendje weg de streek te verkennen per fiets.  Vlakbij Woerden vinden we zo het charmante stadje Oudewater. Via een prachtige route door de velden, over bruggetjes en tussen kanalen fiets je hier naartoe. Of glijd je geluidloos – en comfortabel, zeker als er wind is – met de e-chopper door het serene landschap.  Dan besef je pas echt hoeveel water er hier overal is.

Oudewater kan ook prat gaan op zijn geschiedenis, het is zelfs nog ouder dan Woerden. En het was vanaf de 15de eeuw beroemd omwille van zijn betrouwbare ‘Heksenwaag’. Zelfs keizer Karel was daarvan overtuigd. Wie beschuldigd werd van hekserij, kon naar Oudewater trekken om zich daar te laten wegen.  Gefascineerd kijk ik naar de reusachtige weegschaal, de waag, die er nu nog staat. Ze werd gebruikt om kaas en andere handelswaren te wegen. Maar dus ook voor ‘would-be’ heksen. Wie zwaar genoeg was volgens de waagmeester, kon onmogelijk ervan verdacht worden op een bezemsteel door de lucht te vliegen. Toch een beetje onder de indruk stapte ik op de waag… En gelukkig kreeg ik een bevrijdend ‘certificaat van Weginghe’ in het Museum De Heksenwaag. Voortaan kan ik officieel bewijzen dat ik geen heks ben!

weekend woerden
Oudewater
Op de Heksenwaag…
weekend woerden
Hè hè, toch een beetje opgelucht :)!

We kuierden rond door de pittoreske straatjes van Oudewater. Net zoals Brugge wordt het stadje ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. De weerspiegeling van de huizen in het water van de grachten, de trapgevels die tegen elkaar aanleunen, de bootjes die klaarliggen voor een rondvaart…Een stap terug in de tijd en het moment om een terrasje te doen op de Markt of in de Havenstraat.  En we ontdekten er ook nog het Touwmuseum. Typisch voor de streek hier was  de hennepteelt -hennep floreert namelijk op drassige grond. De teelt is ondertussen bijna helemaal verdwenen, maar wij  leerden in het Touwmuseum in elk geval wel hennep twijnen en ik huppelde met een zelfgemaakt springtouw naar buiten. Blij als een kind.

oudewater

Universiteitsstad Utrecht

In Utrecht zelf valt er natuurlijk een massa te beleven. Nadat we van het idyllische landschap en de pittoreske kleinere steden en dorpen hebben genoten, willen we ook naar de beroemde universiteitsstad. Vanuit onze uitvalsbasis Woerden is het maar 15 minuten treinen naar Utrecht. Dat is handig, want parkeren (en rijden) in de eenrichtingsstraten van het centrum is niet goedkoop.

Onder en bovenop de Dom

Wie naar Utrecht gaat, bezoekt er natuurlijk de indrukwekkende Dom (waarvan schip en toren – heel bevreemdend- gescheiden zijn). Wij daalden af in de ondergrond voor de DOMunder-belevenis maar genoten toch het meest van de beklimming van de maar liefst 495 treden tellende Domtoren. Met knikkende knieën en een fabuleus uitzicht als beloning!
weekendje weg regio Utrecht
weekendje weg regio Utrecht

Shopping en architectuur

Tijdens het shoppen – jaaa, hoort er ook bij natuurlijk! – pikten we in het gezellige centrum van Utrecht nog een drankje mee in de Winkel van Sinkel, het eerste en dus oudste warenhuis van Utrecht dat nu helemaal gerestaureerd is. Alleen al om het geweldige interieur te zien! Een plek die helemaal eye-candy is! Aanrader! En dan heerlijk verder struinen en je laven aan de weerspiegeling van die prachtige huizen in de grachten!
Buiten historische architectuur telt Utrecht ook heel wat uitzonderlijke ‘moderne’ huizen. Ooit al gehoord van het Van Schijndelhuis, dat verborgen zit achter de Pieterkerk?  Dit is één van de verborgen architectuurparels van Utrecht. Natascha Drabbe, de eigenares en drijvende kracht achter de Iconic Houses-organisatie, verraste ons zowaar met een privé-rondleiding. Het woonhuis is ontworpen door de overleden architect Mart van Schijndel en is een (jong) monument. Licht, lucht, ruimte, fantastische technische vondsten en zelf ontworpen meubels maken van dit huis een echt “gesamtkunstwerk”.
de Winkel van Sinkel
Op bezoek in het inpandige Van Schijndelhuis: wow!
Van Schijndelhuis: één van de ‘iconic houses’
Tenslotte togen we naar één van mijn favoriete plekken: het geweldige Rietveld-Schröderhuis uit 1924 ( nog steeds modern, bijna 100 jaar later!). Een ongelooflijke ervaring! We zien hoe muren opengevouwen worden, bewonderen het spel van kleurvlakken, genieten van de vele knappe vondsten die Rietveld uit zijn creatieve mouw schudde en moeten ons inhouden om de iconische stoel niet uit te proberen.  Zoveel respect voor Rietveld! Dit bezoek was de kers op de taart voor architectuurfreaks zoals ik!
De iconische stoel – in het echt!

Adresjes voor lekkerbekken

Maar niet alleen het oog wil wat. Als rechtgeaarde Belgen proefden we ook de keuken in Utrecht en omgeving. Omdat we logeerden in Woerden, gingen we vooral daar uitgebreid op verkenning.  De adressen waar wij rijkelijk genoten? Er is keuze te over, maar deze vonden wij de max:

  • Gare PompidouDefensie-eiland 163,  Woerden: Franse keuken in de fabrieksgebouwen van een voormalige wasserij – origineel ingericht als een Frans station met Franse gerechten,  Franse wijnen en zelfs Franse muziek . Héél lekker en héél mooi! We werden hier reuze-verwend. Met dank aan Visit Utrecht Region.
  • Bij Petrus – De Kazerne 5 , Woerden:  gezellige, moderne eetplek in de voormalige kazerne bij het kerkplein
  • Brownies & downies – De Kazerne 3, Woerden: zo genoten van de heerlijke brownies en American pancakes in dit sociaal restaurant. Charmant en o zo lekker!
  • Van Rossum Stadshotel WoerdenMeulemansweg 8s, Woerden: in dit voormalige wapenarsenaal logeerden wij, maar je kan er ook voortreffelijk dineren of iets drinken in de bar of op het reuzegroot terras vlakbij de Kaasbel en het kerkplein.  Het verhaal over ons verblijf in dit prachtige pand heb je nog te goed!
weekend woerden
Sfeervol interieur en lekker eten op z’n Frans: Gare Pompidou
Gare Pompidou: Tarte Tatin aan tafel bereid!

Logeertip

In Utrecht zelf kan je op verschillende plaatsen terecht als je luxueus en origineel wil overnachten. Je kan zelfs slapen in een heuse architectenwoning als je dit wil (check Huis Van Ravesteyn). Wij verkozen echter het landelijke Woerden. Daar logeerden we in het gerenoveerde pand van het Stadshotel Van Rossum. Eén grote verwennerij! Comfortabele bedden, superontbijt (met zelfs eigen kaas), fantastische keuken. Alleen al voor de verfijnde gastronomie moet je hier zijn. Maar ook voor het leuke verhaal van deze plek, waar lang geleden ooit soldaten logeerden.

weekend woerden
Van Rossum Stadshotel: café, hotel, restaurant en… voormalig wapenarsenaal!
weekend woerden
Gezellig interieur bij Van Rossum
weekend woerden
Slecht weer? Geen probleem in Woerden!

Je merkt het al, ik ben nog niet uitverteld over ons verblijf in regio Utrecht.  Een heel fijne kennismaking met een charmante streek. Wordt vervolgd!

Enkele handige adressen:

  • Cheese Experience Emmakade 6A,  Woerden
  • Heksenwaag Leeuweringerstraat 2, Oudewater
  • Domunder Domplein 9, 3512 JC Utrecht
  • Winkel van Sinkel Oudegracht 158, 3511 AZ Utrecht
  • Van Schijndelhuis Pieterskerkhof 8, 3512 JR Utrecht
  • Rietveld Schröderhuis Prins Hendriklaan 50, 3583 EP Utrecht
  • Huis Van Ravesteyn Prins Hendriklaan 112 , 3583 EP Utrecht

Meer weten over deze regio (fietsroutes, bezienswaardigheden,…) ?  Check de website van Visit Utrecht Region !

Ook leuk om te lezen:

4 thoughts on “Weekendje uitwaaien in regio Utrecht

  1. Een mooie impressie van Utrecht en omstreken, een gebied dat ik natuurlijk wel ken. Maar als jullie er nog eens komen moet je via Schoonhoven toch ook eens in Gouda geraken en daarbij glasstad Leerdam niet vergeten.

Altijd fijn om je reactie te lezen: