Weekendje weg in regio Utrecht

Uitgestrekte groene graslanden, dooraderd met blauwe kanaaltjes. Daarboven: een jagende  wolkenhemel. Hier en daar een molen, een boerderijtje. Geen wonder dat deze idyllische streek ‘het Groene Hart van Holland’ wordt genoemd.  Wij logeerden enkele dagen in Woerden, een gezellige historische vestingstad bij Utrecht.  Op uitnodiging van Visit Utrecht Region.  Want de universiteitsstad Utrecht kende ik wel, maar de  groen-blauwe regio eromheen met zijn schilderachtige dorpjes en landschappen was een nobele onbekende. En dat terwijl ze op amper twee uur rijden ligt van onze hometown Leuven. Vlakbij en toch helemaal anders. Ideaal voor een ontspannend weekendje weg, dachten we zo.  Wat er te beleven valt ? Hier komen onze tips voor een weekendje weg in Utrecht en omgeving! Geniet mee van deze verborgen parels!

weekend weg regio utrecht

Weekendje weg in regio Utrecht: Woerden

Stadsverkenning

Een historische vestingstad? Dat betekent toch: tal van interessante plekken en historische gebouwen? En een stervormig stadsplan? Inderdaad, dat hadden we niet verkeerd gegokt! Bij de VVV aan de haven krijgen we na een hartelijke ontvangst een wandelroute langs de toppers van de stad, om er enkele te noemen: de molen,  de oude kazerne, de kaasbel, het kasteel, het vroegere stadhuis,.. Altijd interessant  om een totaalbeeld te krijgen van de plek waar je logeert. En ik behoor tot de vrouwen die dol zijn op kaartlezen. Echt!  (Dankjewel scouts!)

Vestingstad – check!

Dat Woerden een vestingstad is, merk je nog steeds heel duidelijk. Het historische centrum is letterlijk om-singeld door grachten in de typische stervorm.  Het water kan je hier dus niet wegdenken. Er is zelfs een ‘Rijnstraat’ die verwijst naar de plek waar ooit de Nederrijn liep, vertelt een Woerdenaar ons. Geen wonder dat ook de stadsnaam verwijst naar de rivier: een ‘woerd’ (of een ‘donk’) is een rivierduin.  Voor ons was het wat te frisjes, maar een boottocht op de grachten lijkt me bij mooi weer het toppunt van onthaasten. Een stad aan het water heeft toch altijd iets, niet?

weekend weg regio utrecht

Die beschermende omwalling met water zorgde er ook voor dat Woerden al heel lang geleden stadsrechten kreeg.  In 2022 is dat zomaar even 650 jaar geleden. En dat betekent dus: een heel jaar feest. Elke maand is er wel iets te doen: een kunstenparcours bij het water,  exposities, festivals,  een wielerdag, …en zo veel meer.

Molen de Windhond bezoeken

Tijdens de stadswandeling valt het  zwarte silhouet van deze oude molen ons onmiddellijk op.  Waarom de molen zwart is en niet wit,  hoe groot een molensteen is en hoe zwaar de zakken met bloem nu wegen …dat en nog zoveel ander leuke details komen we te weten tijdens ons ongeplande bezoek aan deze ‘Windhond’. We lieten ons verleiden omdat de deur openstond en het nogal miezerde. Maar wat een aanrader! Bleek dat we op de gelijkvloerse verdieping  al direct tussen de zelfgemalen bloem stonden, die je zomaar kan kopen. In allerlei varianten en smaken.

weekend weg regio utrecht

Samen met enkele Amerikaans bezoekers klommen we onder begeleiding van de gids/molenaar tot op de vierde verdieping van dit nog steeds werkende monument uit de 18de eeuw.  We keken onderweg onze ogen uit en spitsten de oren : de oude werktuigen, de molenstenen, het remsysteem, de specifieke houtsoorten… Wat een ambacht is het om molenaar te zijn! En dan die details: check zeker beneden bij de ladder de spreekbuis om de molenaar te roepen als hij aan de slag is.  Meestal zijn er twee molenaars tegelijkertijd in actie. Wat wil je ook, met al die verdiepingen! Fitness op de ladders en trappen!

Niet alleen  kwamen we enorm veel te weten over hoe zo’n molen werkt,  vanop de Windhond is het uitzicht over Woerden ook prachtig!  Als je geen last hebt van hoogtevrees tenminste :). En ook opletten dat je het juiste moment kiest, want als de wieken draaien kan je maar beter niet op het platform staan. Kwestie van geen slag van de molen te krijgen!

weekend weg regio utrecht
Zicht op Woerden vanuit de molen

weekend woerden

Met onze gids!

weekend weg regio utrecht

Het Gele Goud proeven

Zijn we hier in Holland of zijn we in Holland?  Hollandse kaas is een begrip in België.  En daarbuiten. Maar ik had geen idee dat in dit eigenste Woerden 55% van alle Nederlandse kaas ligt te rijpen.  Echt! Dat gebeurt in speciale opslagplaatsen, de zgn ‘kaaspakkhuizen’.  Zo zijn er nog een heleboel in Woerden. En bij het kerkplein zie je nog de kaasbel die gebruikt werd bij het verhandelen van de kaas. Elke maand komen kaasboeren nog naar Woerden om te onderhandelen en hun kazen te verkopen.

weekend weg regio utrecht

Over die kaas, dat beroemde streekproduct  van regio Utrecht, horen we meer tijdens de Cheese Experience in het gerenoveerde pakhuis bij de VVV. We leren fabriekskaas en boerenkaas onderscheiden, horen dat ‘Gouda’ eigenlijk geen gedeponeerd merk is en vernemen dat het smakelijke jonge gras in juni zorgt voor bijzondere kaas en … voor een heus graskaasfeest. Kaas bepaalt nu nog steeds het leven in deze regio en deze stad.  Uniek vond ik het om tijdens het bezoek tussen de rekken met rijpende kaasbollen te staan! De geur, het zicht van die honderden netjes naast elkaar gestapelde oranje bollen…Fantastisch! We mochten even schatten hoeveel zo’n bolletje Woerden weegt … mijn armspieren schrokken zich een hoedje: 12 à 16kg!  En dan te bedenken dat al die bollen elke dag worden gekeerd.  Geen job voor mensen met karnemelk in hun armen zoals ik, moet ik bekennen.

Maar eind goed al goed. De hygiënische mutsjes mogen uit en wij genieten van de kaasproevertjes: jong , belegen, oud, … Lekkerrrrr! We verlaten het pakhuis als bijna volleerde kaasspecialisten.

weekend weg regio utrecht
Kaas uit Woerden proeven

Parkeergarage Castellum

Ja, je leest het goed. Wij kuierden ook rond in de parkeergarage Castellum! Want we merkten dat er iets bijzonders aan de hand is hier. We ontdekken er verwijzingen naar het allereerste begin van Woerden, zo’n luttele 2000 jaar geleden! Op deze plek werden resten van een Romeinse nederzetting  gevonden: we zien potscherven, mantelspelden, zelfs een deel van een Romeins schip dat hier de Nederrijn opvoer. In vitrines komt de voorgeschiedenis van Woerden tot leven. Ooit leerde ik dat de Rijn de grens vormde van het Romeinse Rijk. Hier in Woerden zitten we op de noordgrens van dat Romeinse rijk. Een gebied dat bewaakt moest worden.  Daarom  waren er hier flink wat Romeinse legionairs te vinden.  De soldaten kregen een premie als ze 20 jaar in de nederzetting  bleven wonen. Woerden verbergt dus nog meer geheimen dan ik dacht!

Castellum vondsten

Oudewater: hennep, Heksenwaag en historische huizen

De Nederlandse fietspaden, daar zijn wij Belgen jaloers op. Heerlijk is het om tijdens een weekendje weg de regio Utrecht te verkennen per fiets.  Vlakbij Woerden vinden we zo het charmante stadje Oudewater. Via een prachtige route door de velden, over bruggetjes en tussen kanalen fiets je hier naartoe. Of glijd je geluidloos – en comfortabel, zeker als er wind is – met de e-chopper langs het serene landschap.  Dan besef je pas echt hoeveel water er hier overal is.

Oudewater kan ook prat gaan op zijn geschiedenis, het is zelfs nog ouder dan Woerden. En het was vanaf de 15de eeuw beroemd omwille van zijn betrouwbare ‘Heksenwaag’. Zelfs keizer Karel was daarvan overtuigd. Wie beschuldigd werd van hekserij, kon naar Oudewater trekken om zich daar te laten wegen.  Gefascineerd kijk ik naar de reusachtige weegschaal, de waag, die er nu nog staat. Ze werd gebruikt om kaas en andere handelswaren te wegen. Maar dus ook voor ‘would-be’ heksen. Wie zwaar genoeg was volgens de waagmeester, kon onmogelijk ervan verdacht worden op een bezemsteel door de lucht te vliegen. Toch een beetje onder de indruk stap ik op de waag… En gelukkig krijg ik  een ‘certificaat van Weginghe’ in het Museum De Heksenwaag . Voortaan kan ik iedereen bewijzen dat ik geen heks ben!

weekend woerden
Oudewater
Op de Heksenwaag…
weekend woerden
Hè hè, toch een beetje opgelucht :)!

We kuieren rond door de pittoreske straatjes van Oudewater. Net zoals Brugge wordt het ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd. De weerspiegeling van de huizen in het water van de grachten, de trapgevels die tegen elkaar aanleunen, de bootjes die klaarliggen voor een rondvaart…Een stap terug in de tijd en het moment om een terrasje te doen op de Markt of in de Havenstraat.  En we ontdekken er ook nog het Touwmuseum. Typisch voor de streek hier was  de hennepteelt -hennep floreert op drassige grond. Niet dat je er nu nog hennep ziet. Wij  leren in het Touwmuseum in elk geval wel hennep twijnen en ik huppel met een zelfgemaakt springtouw naar buiten. Blij als een kind.

oudewater

Universiteitsstad Utrecht

Bij een weekend in regio Utrecht, kunnen we natuurlijk niet om Utrecht heen 🙂 . Nadat we van de landschappen en de pittoreske kleinere steden en dorpen hebben genoten, willen we ook naar de beroemde universiteitsstad.  Vanuit onze uitvalsbasis Woerden is het maar 15 minuten treinen naar Utrecht. Dat is handig, want parkeren (en rijden) in de eenrichtingsstraten van het centrum is duur.
Wie in Utrecht is , bezoekt er natuurlijk de indrukwekkende Dom (waarvan schip en toren gescheiden zijn).  Wij daalden af in de ondergrond voor de DOMunder-belevenis maar genoten toch het meest van de beklimming van de maar liefst 495 treden tellende  Domtoren. Met een fabuleus uitzicht als beloning!
weekendje weg regio Utrecht
weekendje weg regio Utrecht

Shopping en architectuur

We pikten in het gezellige centrum van Utrecht nog een drankje mee in de Winkel van Sinkel – alleen al om het interieur te zien- en togen dan naar één van mijn favoriete plekken: het geweldige Rietveld-Schröderhuis uit 1924 ( nog steeds modern, bijna 100 jaar later!) En ook het verborgen inpandige huis van Mart Van Schijndel bezochten we. Toppertjes voor architectuurfreaks zoals ik.
De iconische stoel – in het echt!

Adresjes voor lekkerbekken

Maar niet alleen het oog wil wat. Als rechtgeaarde Belgen proefden we ook de keuken in regio Utrecht. Omdat we logeerden in Woerden, gingen we vooral daar uitgebreid op verkenning.  Ik geef als toemaatje nog de adresjes mee waar wij rijkelijk genoten. Er is keuze te over, maar deze vonden wij de max:

  • Gare PompidouDefensie-eiland 163,  Woerden: Franse keuken in de fabrieksgebouwen van een voormalige wasserij – origineel ingericht als een Frans station met Franse gerechten,  Franse wijnen en zelfs Franse muziek . Héél lekker en héél mooi! We werden hier reuze-verwend. Met dank aan Visit Utrecht Region.
  • Bij Petrus – De Kazerne 5 , Woerden:  gezellige, moderne eetplek in de voormalige kazerne bij het kerkplein
  • Brownies & downies – De Kazerne 3, Woerden: zo genoten van de heerlijke brownies en American pancakes in dit sociaal restaurant. Charmant en o zo lekker!
  • Van Rossum Stadshotel WoerdenMeulemansweg 8s, Woerden: in dit voormalige wapenarsenaal logeerden wij, maar je kan er ook lekker eten in het restaurant of iets drinken in de bar of op het reuzegroot terras vlakbij de Kaasbel en het kerkplein.  Het verhaal over ons verblijf in dit prachtige pand heb je nog te goed!
weekend woerden
Sfeervol interieur en lekker eten op z’n Frans: Gare Pompidou

weekend woerden
Van Rossum Stadshotel: café, hotel, restaurant en… voormalig wapenarsenaal!
weekend woerden
Gezellig interieur bij Van Rossum
weekend woerden
Slecht weer? Geen probleem als er een Brownies en downies in de buurt is!

Je merkt het al, ik ben nog niet uitverteld over ons verblijf in regio Utrecht.  Een heel fijne kennismaking met een charmante streek. Vanuit een andere invalshoek. Wordt vervolgd!

Meer weten over deze regio (fietsroutes, bezienswaardigheden,…) ?  Check de website van Visit Utrecht Region !

 

Ook leuk om te lezen:

4 thoughts on “Weekendje weg in regio Utrecht

  1. Een mooie impressie van Utrecht en omstreken, een gebied dat ik natuurlijk wel ken. Maar als jullie er nog eens komen moet je via Schoonhoven toch ook eens in Gouda geraken en daarbij glasstad Leerdam niet vergeten.

Altijd fijn om je reactie te lezen: