Wildlife ontdekken in Key Largo, Florida

Tijdens onze roadtrip Florida zakten we ook af naar het zuiden, naar de Florida Keys. In Key Largo maakten we kennis met de wereld van de koraalriffen, met ruisende palmen en met een biezonder rijke fauna en flora. Je kan er op verschillende manieren ‘wildlife’ spotten. En dan bedoel ik zowel onder als boven water. Een lijstje.

Florida_keylargo

Populaire vakantiebestemming

Het was even zoeken waar we in zuid-Florida zouden logeren. Uiteindelijk werd het Key Largo, het meest noordelijke koraaleiland van de Keys bij de Overseas Highway. En daar kregen we geen spijt van. Het is een goeie uitvalsbasis om zowel the Keys als Miami en Homestead met de zuidelijke Everglades (Anhinga trail) te verkennen. In Key Largo zelf kan je heerlijk uitrusten en in een vakantiesfeertje de plaatselijke fauna en flora leren kennen.

Florida_keylargo

Florida_keylargo

Wildlife ontdekken

In het stadje, dat eigenlijk vooral bestaat uit een resem van baaien die omzoomd zijn met huizen en hotels, kan je aan allerlei activiteiten deelnemen die je de geweldige natuur laten ontdekken. Al dan niet op een vreedzame manier…

1.Voor de echte fans: snorkelen en duiken

Op verschillende steigers in Key Largo boek je een boottocht naar John Pennekamp Coral Reef State Park (oeps – een hele mond vol!). Reken minstens een halve dag hiervoor, want het duurt even voor je ver genoeg buitengaats bent om te duiken of snorkelen in het onderwaterreservaat. Zelf ben ik niet zo’n snorkelfanaat, maar onze zonen genoten van de kennismaking met het onderwaterleven.

Het is genieten van de massa’s felgekleurde vissen, zeesterren, en andere onderwaterbewoners. En dan is er nog het beroemde Christ of the Abyss-beeld natuurlijk.

Reken erop dat de meeste boten ’s ochtends vroeg vertrekken. En dat je genoeg waterproof zonnecrème voorziet om je nek en rug te beschermen. Want urenlang op het blauwgroene Caribische water dobberen heeft zijn prijs…

Florida_keylargo

florida_keylargo
langs de baaien naar zee

2. Voor de woessies: de glasbodemboot

Ik zei het al: geen snorkelfan aan deze kant. Maar ik wilde wel de koraalriffen zien. Dus: toertje geboekt met de glasbodemboot. Want voor elke toeristische vraag is er wel een antwoord in Key Largo.

Eerst varen we tussen de fraaie villa’s van steenrijke Amerikanen door. Jacht aangemeerd bij de privé-aanlegsteiger. Pro-Trump slogans. En de Amerikaanse vlag omnipresent.

Florida_keylargo

Florida_keylargo

Florida_keylargo

Daarna bereiken we de open zee. Het water lonkt appelblauwzeegroen en iedereen staat aan dek om dolfijnen of zeeschildpadden te spotten.

Ik zag één schim van een zeeschildpad. Of was het een stuk wier? 🙂

Bij het koraalrif aangekomen, haasten we ons naar de buik van de boot. Door de glasbodem zien we de gestreepte zebravisjes onder ons door zwemmen. Hier en daar blauwpaars of geel koraal. Maar ik schrik van de hoeveelheid kleurloos witgrijs koraal. Ik hoor dat 90% van de riffen rond Florida beschadigd zijn. Door overbevissing en vervuiling maar vooral door de klimaatverandering. Een stijging van de watertemperatuur met 1°C heeft massale verbleking van de riffen tot gevolg. Als de temperatuur terug daalt, kan het koraal zich herstellen, maar als het zeewater te warm blijft, sterft het af.

Wie nu nog beweert dat de klimaatverandering een fabeltje is, moet hier zeker eens komen kijken.

Florida_keylargo

Florida_keylargo

Florida_keylargo

Florida_keylargo

3. Voor de hardliners: vissen

Wie minder vreedzame bedoelingen – of gewoon honger –  heeft, kan in Key Largo ook een boot inhuren om te gaan vissen. Je kan hier in de meeste restaurants je zelfgevangen vis laten bereiden.

Vlakbij ons hotel pakten een Russische toerist en zijn zoontje uit met hun vangst.

De pelikanen en een verpleegsterhaai wachtten ongeduldig op de visrestjes.

Florida_keylargo

Florida_keylargo
De grijze Floridapelikanen wachten hun beurt af als de vissersboot binnen vaart.
Florida_keylargo
Nog iemand die wacht op een gratis maal.

Florida_keylargo

versgevangen vis schoonmaken

Florida_keylargo

4. Voor de toevallige vakantieganger: rondslenteren

Maar zelfs door hier gewoon een baaitje om te lopen, ontdek je vanzelf de exotische fauna en flora overal om je heen.

Check die palmen, die bougainvillea’s, die hagedissen en leguanen. Ik schrok ervan hoe groot die mini-Jurassic Park-monstertjes kunnen zijn!

NB. Slangen hebben we gelukkig niet gezien.

Florida_keylargo

Florida_keylargo
toch wat gelijkenissen met een voorhistorisch monster, deze groene leguaan

En met een beetje geluk zie je in het dok nog een lamantijnenfamilie opduiken. Zoals wij. Een wonderlijke ontmoeting die we nooit zullen vergeten. Maar dat verhaal kennen jullie al.

Tot slot

Na zo’n dagje actief Key Largo en omgeving ontdekken, mag het ook wat rustiger. Gewoon genieten van het mooie weer. Zwemmen. Lekker eten. Samen klinken.

Ronddobberen op een oceaan van tijd….

N.B. Andere plekken die we bezochten,  vind je bij onze reisroute in Florida.

Of lees onze tips voor 5 niet-te-missen belevenissen in Florida.

Florida_keylargo

Florida_keylargo

Florida_keylargo
een oceaan van tijd

8 thoughts on “Wildlife ontdekken in Key Largo, Florida

 1. Haha, ik word oud geloof ik. Ik googelde namelijk net ‘Wat is een woessie’, ha ha. Ik dacht net zoiets als een aussie, maar dan van daar, ha ha. Maar nu weet ik het.
  Gaaf trouwens die leguanen. Wat gróót!

  1. Waar bloggen al niet goed voor is hè. Je kan er alleen maar beter van worden :D.
   En die leguanen: daar keek ik ook van op hoor! Erg mooie kleuren trouwens, die huid. Heel veel tinten.

 2. Ik ben echt dol op het spotten van wildlife, dat blijft toch altijd zo bijzonder. Snorkelen vind ik ook altijd leuk om te doen. Het water ziet er op sommige foto’s ook echt super mooi blauw uit zeg!

  1. Het water is er echt ongelooflijk mooi blauw! Nog nooit zo’n prachtige tinten van blauw gezien😍

  1. Zo zalig! Nieuwe dingen ontdekken, de natuur van dichtbij ervaren, en gezellig onderuitzakken daarna 🙂

Altijd fijn om je reactie te lezen: