Helemaal in de wolken in de wintertuin Sky Garden (Londen)

Hij is er al enkele jaren. Maar toch is een bezoekje aan de Londense City niet volledig als je de magnifieke Sky Garden niet hebt gezien. Dit ‘hoogste openbare park’ van Londen vind je op de 35ste, 36ste en 37ste verdieping van de iconische wolkenkrabber ‘Walkie-Talkie’ (20 Fenchurch Street).  De architect van dit markante gebouw, Rafaël Vinoly,  is vorige week overleden dus ik neem jullie graag, als een soort hommage, even mee naar deze niet te missen bezienswaardigheid in het financiële district van Londen. Want in tegenstelling tot de meeste gebouwen in deze wijk zijn de bovenverdiepingen van de Walkie-Talkie  publiek én gratis toegankelijk. Ideaal voor het allermooiste uitzicht vanuit de hoogstgelegen wintertuin Sky Garden over de peperdure metropool!

wintertuin skygarden londen

wintertuin skygarden londen
wintertuin Skygarden Londen: spectaculair uitzicht

The City

Het kantoorgebouw 20 Fenchurch Street vind je in de City of London. Niet te verwarren met de stad Londen. Die bestaat uit een dertiental deelgemeenten (boroughs). De City of London is daar één van. Dit is het oudste deel en het financiële hart van Londen. De administratieve en financiële wijk is voor bezoekers te voet heel behapbaar, ze is zo’n drie vierkante kilometer groot. Piece of cake dus.  Je vindt er een heleboel historische locaties en verhalen, de Londense beurs, de hoofdkantoren van banken en verzekeringsmaatschappijen en een massa luxehotels natuurlijk. Typisch zijn ook de supermoderne kantoorgebouwen, zoals 20 Fenchurch Street,  zeg maar het kantoorgebouw met het stadspark op de bovenste verdieping.

Hoe kom je er?

Neem de metro van St. Pancras naar Liverpool Street Station, stap daar uit en volg de drukke A10 naar de Thames toe. Je zit direct in de wriemelende drukte van Bishops Gate, te midden van de beroemde skyscrapers die je kent van alle Londense plaatjes. Op wandelafstand vind je ook de Tower, de Tower Bridge, London Bridge en even verderop, over de Thames:  de Shard en Borough Market. Een tip?  Deze wandeling langs de hoogste torens van de City. Of een bezoek aan Leadenhall Market of Borough Market. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Massa’s te zien dus.

Wil je onmiddellijk naar 20 Fenchurchstreet en de Sky Garden?  Neem dan de metro naar het station ‘Monument’ en kies daar de uitgang ‘Eastcheap Great Tower Street’. Eenmaal buiten,  kijk je gewoon omhoog. Je kunt het gebouw niet missen, het ligt vlak naast het metrostation.

wintertuin skygarden londen

Architectuurwijk

Na het verrijzen van de  spraakmakende ‘sigaar’ of ‘augurk’ (Gherkin) van Norman Foster in 2004 in de Londense City leek het wel of elke bank, elk bedrijf met een beetje naam zich wilde tonen met nog opvallendere, hogere of excentriekere hoofdzetels in het financiële hart van de hoofdstad. De wolkenkrabbers – architecturale hoogstandjes- schoten als paddenstoelen uit de grond.

30 St Mary Axe of ’the Gherkin’

En het blijft maar duren. Elke keer als je hier komt, zijn er weer nieuwe bouwputten en hoor je het onophoudelijke geklop en gedreun van gigantische sloophamers en drilboren. De City schuift ook steeds meer op richting het vroeger goedkope, arme en rauwe ‘East End’ waar de oude pakhuizen in ongure buurten steeds meer plaats maken voor hippe peperdure kantoren en lofts van staal, beton en glas. Over gentrification gesproken…

Shoreditch met zijn graffiti en oude pakhuizen is nu de place-to-be voor jonge ontwerpers en hipsters. (Space Invader bij de spoorwegbrug bij Waterson Street)
Highrise-mania in the City of London waar bouwgrond peperduur is.

Fenchurch Street

Maar ik wilde het hebben over het bijzondere gebouw 20 Fenchurch Street, waar je de Sky Garden vindt.  Het is ontworpen door de Uruguayaanse architect Rafael Viñoly  en het is ondertussen al bijna 10 jaar oud (2014). De huidige eigenaar is een Koreaans voedingsbedrijf.  De verschillende verdiepingen worden verhuurd, voornamelijk als kantoorruimte. Als je de wolkenkrabber tussen de oude historische gebouwen ziet opduiken, begrijp je direct waarom hij de ‘Walkie-Talkie’ genoemd wordt. Of niet?

de Walkie-Talkie met zijn kenmerkende overhellende vorm

Enkele cijfers op een rij

Het gebouw bestaat uit 38 verdiepingen in beton, glas en staal, torent zo’n 160 meter  boven het straatniveau uit, telt 14 liften en ook nog eens 2 express-liften die tegen 1 meter per seconde naar de drie bovenste verdiepingen gaan. Die panoramische liften gebruik je ook om naar de Sky Garden te gaan.  (Ze zijn op zich al een reden om de Sky Garden te bezoeken, vond ik!)

Het feit dat er op de bovenste verdieping van de kantorentoren een publiek park zou komen, was één van de doorslaggevende redenen voor de goedkeuring van de bouwplannen van deze mastodont.

londonskygarden

De architect kreeg heel wat kritiek te verduren:

  • 20 Fenchurch Street kreeg in 2015 de Award voor het allerlelijkste nieuwe gebouw in Londen
  • Het originele ontwerp was 200m hoog maar verknoeide volgens tijdgenoten zo het zicht op de skyline van Londen (anno 2014) dat de hoogte werd bijgestuurd.
  • Tijdens de bouw bleek dat het glazen gebouw zo’n twee uur per dag de zon in zo’n hoek weerkaatste naar het straatniveau dat de gebundelde zonnestralen voor een hitte van 91°C zorgden op bepaalde punten. Een soort vergrootglaseffect dus. Met als gevolg dat een winkeldeurmatten verschroeiden, dat je op een bepaalde plaats gewoon een ei kon bakken op de stoep en … dat een ongelukkig geparkeerde Jaguar smolt door de hittebundels. Dat euvel is ondertussen opgelost, dus je loopt geen risico meer om op te gaan in rook in Fenchurch Street.
  • Op straatniveau ontstonden er windturbulenties door de vorm van het gebouw. Die zijn er nog altijd, check maar.
  •  Voordat het gebouw opende werd er een permanente luifel geïnstalleerd zodat de temperatuur in de ‘glazen daktuin’ onder controle bleef.
Windtunnels op straatniveau bij de Skygarden

Wintertuin Sky Garden

Eenmaal aangekomen bij 20 Fenchurch Street, draai je de hoek om en neem je de ingang via Philpot Lane. Daar schuif je aan voor de ticket- en tassencontrole. De controle is heel streng, je moet zelf ook door de scanner, net zoals in de luchthaven. Maar het is helemaal de moeite waard.

Belangrijk is wel dat je vooraf online een ticket reserveert. En dat vraagt wel wat extra-inspanning. Want elke maandag worden de tickets (met tijdsslots) vrijgegeven voor de drie daaropvolgende  weken. Je kan dus niet lang van tevoren reserveren. En het is een kwestie van er tijdig bij te zijn, want je bent lang niet de enige die een gratis ticket voor zo’n uniek uitzicht wel leuk vindt. Vergelijk maar even wat het kost als je vanuit de Shard even verderop van de Londense skyline wil genieten.

Wie gereserveerd heeft in één van de restaurants in de Sky Garden, heeft geen apart toegangsticket meer nodig natuurlijk. En je kan ook proberen om op een minder tijdstip toch binnen te geraken zonder reservering. In de weekends lukt dat niet, maar tijdens de week heb je soms geluk tussen 10 en 11u of tussen 14 en 16.30u.

wintertuin skygarden londen
Londen Skygarden

Stadstuin ‘with a view’

Via de fantastische supersnelle panoramische lift schiet je dan omhoog naar de Sky Garden. Een keer je uit de lift stapt is het genieten van de reusachtige groene ruimte en vooral ook het uitzicht natuurlijk. Je loopt tussen de planten door en kan naar buiten, naar het balkonterras, om een optimaal uitzicht te hebben op de Thames met o.a. de Tower Bridge en de Shard aan de overkant van de rivier. Verderop langs de rivier ontdek je ook de Canary Wharf torens van de Docklands. Fan-tas-tisch!

de Tower Bridge en de City Hall van Norman Foster aan de andere kant van de Thames
wintertuin skygarden londen
de Shard – weerspiegeld

Wie wil, slurpt op deze verdieping ook van een drankje in één van de bars.Wij renden echter via de trappen omhoog naar de andere uitzichtpunten, waar je de iconische toren van St. Paul’s Cathedral en andere beroemde oude en moderne gebouwen  (onder andere de ‘Gherkin’ en de ‘Cheesegrater’ ) spot. Lange tijd was het de regel dat geen enkele moderne building hoger mocht zijn dan de toren van de kathedraal. Maar ’the times they are a changin’…

wintertuin skygarden londen
exotische palmen in hartje Londen
londonskygarden
vanuit de Sky Garden

Helemaal op de bovenste verdieping kijk je dan uit over het noorden van de stad. Vanuit de Sky Garden krijg je eigenlijk een 360° beeld van de skyline van Londen.

Groene oase

De Sky Garden is een ontwerp van het Britse landschapsbureau Gillespies. De binnentuin wordt de hoogstgelegen stadstuin van Londen genoemd, maar verwacht je niet aan een tegenhanger van een botanische tuin zoals Kew Gardens bijvoorbeeld. Daarvoor is de Sky Garden natuurlijk te klein (alhoewel je er wel een fantastisch gevoel van ruimte hebt).

In de Sky Garden vielen mij het eerst de vele exotische palmen en het weelderige mediterraanse groen op. Naast palmen en kleine bomen vind je er ook bloemen en kruiden uit overwegend droge, zuidelijke streken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het serre-achtige klimaat, achter die reusachtige glasramen.  De bloeiende planten zorgen ervoor dat je het hele jaar door van uitbundige kleuren tussen al dat groen kan genieten (Agapanthus, Strelitzia, …)

wintertuin skygarden londen

Eten en drinken

In het midden van de binnentuin zitten de Darwin Brasserie en het Fenchurch restaurant in een afgescheiden box. Wij genoten er ooit van een heel bijzonder gastronomisch diner toen onze oudste zoon afscheid nam van zijn werkplek in Londen. Vanuit het Fenchurch restaurant heb je een prachtig uitzicht, en je dineert er in een erg exclusieve omgeving. Vitra-designmeubel en een privé-kelner per tafel. Ik had het nog nooit meegemaakt dat je servet door de kelner voor je  wordt opengevouwen en op je schoot wordt gelegd! Een speciale belevenis!

wintertuin skygarden londen

toprestaurants Shoreditch Londen

toprestaurants Shoreditch Londen

Ondertussen is er ook nog een derde, Italiaans restaurant geopend in de Sky Garden (Larche).  Op de verdieping van het openluchtterras  kan je ook een snelle hap eten in de twee Sky Gardenbars (de Sky Pod en City Garden). Tegen een ietsepietsie betaalbaardere prijs.

Samengevat: als je in Londen bent, breng dan zeker een bezoek aan de wintertuin Sky Garden. Het uitzicht op Londen is er spectaculair,  de ruimte is prachtig en ernaartoe gaan is een echte belevenis – en nog gratis bovendien!

Noot: Het geheel is zo overweldigend dat je soms vergeet naar het groen te kijken. Gelukkig zijn er hier en daar te midden van de weelderige planten kleine hoekjes waar je op een bank even kan bekomen van al die fantastische visuele indrukken.  Indrukwekkend!

Praktische info

  • Adres: 1 Sky Garden Walk, London, EC3M 8AF
    Metro:
     Monument (3 min). Ook Tower Hill, Tower Gateway, Aldgate, Bank en Mansion house zijn dichtbij.
    Trein: London Fenchurch Street (5 min), Cannon Street (8 min) en London Bridge (13 min)
    Bus: 40 (Stop T en W)
  • Online aanmelden en tickets reserveren voor de Skygarden.
  • Openingsuren Skygarden

wintertuin skygarden londen

Ook leuk om te lezen:

10 thoughts on “Helemaal in de wolken in de wintertuin Sky Garden (Londen)

  1. The Sky Garden is echt geweldig. Al was ik er een keer als het buiten echt heel erg regende en dan zag je niet zo veel want de ramen waren dan wat vuil en aangedampt. Ken je de garden at 120 al? Die zit in dezelfde straat en je moet niet reserveren (wel gratis). Het is een soort daktuin waardoor je je tussen de skyscrapers waagt.

Altijd fijn om je reactie te lezen: