Zeker doen op Malta

Wat doe je op Malta, een Europees eiland dat een zakdoek groot is – of toch zo ongeveer? Zijn oppervlakte bedraagt slechts 1/100ste van die van België. Maar op die 300 vierkante kilometer is er heel wat te ontdekken. Nu ik de foto’s overloop van onze reis, floepen de leuke plekken en activiteiten die we bezochten en deden in Malta tevoorschijn. Inspiratie nodig? Hier zijn 10 tips voor wat je zeker moet doen op Malta.

Wachttorens spotten langs de kust

De massieve vierkante torens duiken regelmatig op als je lange wandelingen maakt op de kliffen van de Maltese kust. Ze zien er bijna allemaal hetzelfde uit, met twee verdiepingen en op het dak een borstwering. De ingang was eigenlijk boven. Echt: er werd snel een ladder neergelaten als je ‘dienst’ had. Vier soldaten stonden op wacht (of sliepen) op die bovenverdieping. De benedenverdieping diende louter als opslagplaats. De torens functioneerden vooral als communicatiesysteem, ook al waren er kanonnen voorzien. Met vlaggen of vuur (’s nachts) signaleerden de wachters gevaar. De eerste versterkte toren zijn best oud, ze dateren uit de 15de eeuw. Vooral in de 17de eeuw bouwde de Orde van Malta er nog wat uit de kluiten gewassen (12m hoog x9 m breed) kijkposten bij. Een tiental daarvan zijn nu gerestaureerd. Op de vrij kale kustvlaktes vormen ze een typisch silhouet. Te midden van de prachtige, ruwe rotsen (met in de lente een massa veldbloemen) zijn ze ook een geweldige uitzichtpunt op de omgeving.

Vooral in het zuiden en zuidwesten van Malta kan je uitgebreide wandelingen maken langs de azuurblauwe oceaan en de goudgele kliffen. Check bijvoorbeeld de buurt van het dorpje Marsaxlokk,  de Blue Grotto of Mellieha. Bij de Dingli Kliffen zit je op het hoogste punt van het eiland en heb je een adembenemend uitzicht. Maar ook bij de Golden Bay is het absoluut genieten van de kustlijnvergezichten met af en toe deze getuigen van een ridderlijk verleden.

De veerboot nemen in Valletta

Malta ligt in de Middellandse zee, dus logisch dat je er met de boot of het vliegtuig naartoe gaat. Meestal vlieg je op Valletta en dan neem je vandaar een ferry naar andere stadsdelen of naar andere eilanden, zoals Gozo.

En alhoewel ik niet echt zeebenen heb, ben ik dol op die korte ferrytochtjes van de wijk Sliema naar Valletta of van Valletta naar Birgu.  Voor een habbekrats is het genieten van het fantastische uitzicht op de indrukwekkende vestingstad Valletta die voor je opdoemt als je vanuit Sliema vertrekt. Na de drukte op Sliema of San Julian is de tocht over het water bovendien ook een ware verademing. En op warme dagen zorgt de zilte zeewind voor heerlijke verkoeling!

En dat geldt nog meer voor de tocht van Valletta naar Birgu (ook Vittoriosa genoemd) – het oudste stadje van het deel van Malta dat ‘The Three Cities’ heet. Die drie steden (Birgu, Senglea en Cospicua) zijn helemaal omringd door metersdikke vestingmuren en liggen super-dicht bij elkaar rond de ‘Grand Harbour’. De haven van Birgu binnenvaren! Het lijkt wel alsof je in een film zit. Zo pittoresk en sfeervol. Zalig! Vijftien volle minuten volop genieten.

Tijd om zeeziek te worden heb je niet. Want bij woelige zee varen de ferry’s op Malta simpelweg niet uit. Excellente oplossing voor mensen met tere maagjes zoals ik.

veerboot sliema

Klokkenluiders aanmoedigen in Rabat

Om M’dina, de historische stad en befaamde Game of Thrones -locatie, kan je niet heen als je Malta bezoekt. Maar steek de straat over en verken ook het dorpscentrum van het charmante Rabat. Ooit was dit een belangrijke Romeinse stad. En de apostel Paulus zou hier gepredikt hebben. Vandaar ook de St Paulus kathedraal natuurlijk. Op feestdagen worden de klokken geluid, door live- klokkenluiders die je voor het torenvenster ziet op- en-neer bewegen. Een fascinerend schouwspel!

High tea savoureren in Palazzo Parisio

Een andere must-do in Malta is een bezoek aan het uitzinnig gedecoreerde stadspaleis Palazzo Parisio, verborgen in Naxxar, een stadje in het midden van het eiland. Koosnaam voor het paleis:’Petit Versailles’. Dat zegt al genoeg. Kies van tevoren goed je moment uit, want op dinsdag tot en met zondag kan je hier tussen 15 en 18uur genieten van een echte Engelse afternoon tea. Mèt pomp and circumstance. Als je op zeker wil spelen, boek je van tevoren je plek.

Erkers en deurknoppen bewonderen

Dat de Maltese steden bezaaid zijn met de kleurrijkste en origineelste erkers ter wereld, weet je zo gauw je een reisbrochure over Malta onder je neus geduwd krijgt. Maar het klopt ook echt. In Valletta bulken de straten van deze geweldige architecturale hoogstandjes. Heerlijk om op verkenning te gaan en ze te bewonderen. En te checken hoeveel verschillende ontwerpen er zijn.

Maar ook de voordeuren hebben iets. Buiten de verwijzing naar een huisheilige (i.p.v. een huisnummer) hebben ze vaak ook erg originele deurknoppen, vaak in koper en in de vorm van een vis. Al spotte ik ook wel eens een olifant .

Uitrusten in Upper Barrakka Gardens (Valletta)

Een van de mooiste plekken om kennis te maken met  Valletta, de hoofdstad van Malta, is het hoog op de vestingmuur gelegen openbaar park ‘Upper Barrakka Gardens’. Je vindt er groen, schaduw en koelte in de soms drukke en warme hoofdstad. Je kan er iets drinken of een boek lezen of de schepen observeren in de baai. Want samen met de Lower Barrakka Gardens bieden ze een panoramisch uitzicht op de Grand Harbour.  De tuinen bevinden zich op de bovenste verdieping van het Sint Pieter- en- Paul Bastion, dat dateert uit 1560. Héél rustig zit je er niet altijd: om 12 en 16 uur worden er kanonschoten afgevuurd uit de acht kanonnen die in de Lower Barrakka Gardens staan opgesteld. De ‘Saluting Battery’ bestaat al 400 jaar en ridders van de Orde van Malta gebruikten ze om de stad te verdedigen of om hoog bezoek te verwelkomen. Later werd het vooral een praktisch middel voor scheepskapiteins – en toeristen 🙂 – om hun klok gelijk te zetten met de Maltese tijd.

Bootjes kijken in Marsaxlokk

Dit kleine vissersstadje met de voor ons moeilijk uitspreekbare naam heeft een gezellige markt op zondag, maar vooral de baai met de vrolijk gekleurde vissersboten is een lust voor het oog. Ideaal om na een bezoek aan het stoffige historische Valletta even tot rust te komen.

Tip: Nog fris als een hoentje? Zorg dan dat je tegen 6.30 u ter plekke bent, zo pik je er de zonsopgang mee en het binnenvaren van de laatste vissers. Daarna is het zalig genieten langs de promenade – kuierend, op een bank bij het water of in één van de vele toeristische restaurants.

Praktische info:  Bus 82 (dok A7) en 85 (dok A6) vertrekken om 05.30 uur vanaf het busstation van Valletta.

De zon zien zakken in Golden Bay

Helemaal aan de andere kant van het eiland, vlakbij de overzet naar Gozo, ligt de Golden Bay ( Ghajn Tuffieha)  met zijn fraaie zandstrand – eerder uitzonderlijk in Malta, dat bulkt van de rotskusten. Niet verwonderlijk dus dat het strand hier zowel bij de locals als de toeristen populair is. Tijdens weekends blijf je er beter weg, maar als je in de buurt kan logeren en ’s ochtends of ’s avonds eropuit trekt, dan is het onvergetelijk om hier over de kliffen te wandelen en daarna de zon te zien zakken in de zee.

Op zoek naar de geheime tuin van het Mysterium Fideï

Na 400 jaar is dit oude klooster, verborgen in een rustige hoek van St Christopher Street en Strait Street in hartje Valletta, voor het eerst toegankelijk voor het publiek. De ondergrondse ruimtes van het klooster van de Augustinessen zijn omgevormd tot een soort museum, het Mysterium Fideï. We wandelen er langs de kleine kale kloostercellen, de naaikamer, het washuis, de ‘controlekamers’/isolatiecellen, de kapel en – een beetje griezelig- de kloostercrypte waar de zusters begraven werden. IN het klooster  inderdaad, want vanaf hun intrede (soms zelfs als dertienjarige!- kwamen de nonnen nooit meer buiten. Ook niet na hun dood.

In de jaren 1970 was het een tijdje verboden om mensen te begraven binnen de stad, maar ondertussen hebben de zusters uitzonderlijk terug toelating gekregen hiervoor.  Want er verblijven nu nog altijd een vijftal slotzusters in een aparte vleugel van het gebouw.  Contact met hen is vanzelfsprekend verboden.

De crypte waar de overleden zusters rusten
De ‘controlekamers’ waar weerspannige jongedames ondergebracht werden.
Half ondergrondse gangen die uitgeven op de verzonken binnentuin

In de kloostergangen (onder het straatniveau) is het stil en sereen. De zusters leefden (en leven) afgesloten van de buitenwereld en moesten dus zelfvoorzienend zijn. Daarom richtten ze een  binnentuin in met geneeskundige kruiden, groenten en fruit. Kippen en konijnen vervolledigden het menu. Aan water kwamen ze via de verschillende waterputten die over het klooster verspreid liggen en ook het regenwater van de daken werd opgevangen. Recyclage avant la lettre.

Oorspronkelijk werd het klooster gesticht door een adellijk koppel. Hun zoon herstelde van de pest en als dank doneerde de markies zijn eigendom aan de zusters om er een opvangtehuis voor wezen in te richten. Het koppel liet daarna ook nog hun hele erfenis na aan de zusters zodat ze het klooster konden bouwen. Ze gebruikten daarvoor de rotsstenen uit de ondergrond, onder het adellijk palazzo.

Praktische info

Check de ingang in St. Christopher Street, net tegenover het Barrister Hotel. Het is vlakbij het Casa Rocca Piccola (maar dan ben je al te ver).

Plaatselijke zoetigheden proeven

Dat Malta een Britse kolonie was, zal je op culinair vlak geweten hebben.  Denk maar aan de uitgebreide ontbijt- of hightea-formules.Geen wonder dus dat je hier een geweldig aanbod hebt van allerlei soorten cakes, koekjes en taarten. Voor bijna elke kerkelijke feestdag is er daarnaast nog een typisch lokaal gebak of koekje. Ik schreef er al over in een  algemeen artikel over Malta. Je kan Malta niet verlaten zonder geproefd te hebben van minstens één van deze plaatselijke lekkernijen. Een zware opoffering kan dat toch niet zijn? Genieten maar!

Paasgebak in Sliema

Ook leuk om te lezen:

7 thoughts on “Zeker doen op Malta

  1. Interessant om te lezen, temeer omdat ik maandag vertrek naar Malta. Het is een groepsreis maar heb het even nagekeken en verschillende plaatsen die jij hier ook noemt gaan we bezoeken.

  2. Onze reis naar Malta is al een hele tijd geleden, maar nu komen ze heel wat herinneringen terug. Al heb ik lang niet alles van je lijstje gedaan. Wij bleven een tijd op Gozo en dat vind ik misschien wel nog mooier.

      1. Wij sliepen in Marsalforn en zijn ook langs de hoofdstad gepasseerd. Daarnaast hebben de Saltpans walk en de Ramla walk gedaan en zijn we ook met de boot naar Comino geweest en daar gaan wandelen en zwemmen.

Altijd fijn om je reactie te lezen: