Wat moet je zeker zien in IJsland (1)?

Ijsland is één van de mooiste plekken op aarde. En wij zagen dan nog niet eens het noorden of het binnenland! Toch genoten we intens van buitengewone natuurervaringen en onvoorstelbaar prachtige landschappen. In het zuidwesten, zuiden en zuidoosten van IJsland.

Wat zeker zien? Ik vind het aartsmoeilijk om een selectie te maken. Elk gebied heeft zijn charme. En houdt een stille belofte van verborgen parels in.  Als je nog nooit in Ijsland bent geweest, zijn er een aantal bekende plekken die je sowieso moet bezoeken. Ze zijn niet zonder reden beroemd geworden. De gouden cirkel met Thingvellir, Strokkur en Gullfoss, hoort hier zeker bij.

Het eerste lijstje

Hier komen mijn aanraders:

 • Arnarstapi op het schiereiland Snaefellsness,
 • Krysuvik op het schiereiland Reykjanes,
 • de kloof en basaltmuren van Thingvellir National Park met vlakbij Geysir en Gullfoss (= de gouden cirkel),
 • en last maar zeker niet least, de gletsjers en gletsjermeren van Skaftafell National Park in het zuidoosten

N.B. Reykjavik zelf is ook een bezoek waard bij de start van je rondreis.  Ik gaf al 10 tips voor een citytrip door.

Arnarstapi in Snaefellsness

Wat ?

klein vissershaventje en vakantieplekje, prachtig gelegen op de kliffen in het Westen van het schiereiland Snaefellsness

Wat is er te doen?

-Probeer de fijne wandelpaden uit op de basaltkliffen en bewonder de indrukwekkende loodrechte rotsgaten. Spot ook de beroemde rotspoort ‘Gatklettur’.

-Check het kleine haventje, het beeld van Baldur en de zeevogels die broeden op de rotsen in het water.

-Verlaat het pad en ga languit in het gras liggen. Liefst naast het nest van een broedende stern. Authentieke ‘The Birds’-ervaring gegarandeerd, ik kan er van mee spreken :).

-Boek een begeleide hike op de Snaefellsjokulkullgletsjer. ’s Zomers zorgt de zon soms voor diepe gletsjerspleten- die wil je liever niet verkennen.

-Klauter over het pad naar minidorpje Hellnar (5-tal huizen). Beloon jezelf met de lekkerste taart in de omtrek bij Café Fjoruhusid (geen referentie natuurlijk in dunbewoond gebied).

-Lees in de schaduw van de Snaefellsjokul Juul Verne’s boek ‘Reis naar het binnenste der aarde’ (1864). De held daalt af in deze uitgedoofde vulkaankrater …om via een lavastroom van de Etna op Sicilië weer op de begane grond uit te komen.

Waar logeren?

Arnarstapi Hotel: gloednieuw hotel (2017), prachtig gelegen op de kliffen bij de oceaan, ideaal voor ‘a room with a view’.

Hostel the Freezer in Rif: gemoedelijk, gezellig en trendy hostel, cultuurcentrum en theaterzaal in één – met dank aan mijn schoonzus en nichtje voor de tip!

Nog tips

-rondrit rond het schiereiland met als must-see Grundarfjördur met de iconische berg Kirkjufell en de waterval Kirkjufellfoss. Hou rekening met typisch Ijslands weer: regen en massa’s mist. Wij zagen dus alleen de onderkant van Kirkjufell en warmden ons onderweg op in een tankstation annex winkel annex koffiebar. Maar zelfs dan: prachtig! Al kan ik me voorstellen dat dit grijze weer op je gemoed gaat wegen, als je dagenlang geen zonnestraaltje te zien krijgt. De ruwe,barre kant van Ijsland wordt erdoor in de verf gezet.

-Ga naar een film-of theatervoorstelling in The Freezer in Rif. Om je op te vrolijken na een sombere dag.

– Stop bij het watermuseum Vatnasafn in Stykkisholmur, de grootste stad van het schiereiland (ong. 1000 inwoners). Warm op bij lekkere mosselen van Narfeyrarstofa, één van de drie restaurantjes in het stadje.

-Parkeer bij het prachtige kerkje van Budir en doe fluks een ommetje van een uur of twee door de bemoste lavavelden.

IJsland Kirkjufell
Kirkjufell in de mist – gelukkig is de waterval zichtbaar.
Kirkjufellfoss
Kirkjufellfoss
Arnarstapi Ijsland
enkele vogelnestjes op de kliffen
ijsland Dupulonsandur
Grillig gevormde basaltformaties
Ijsland Arnarstapi Ijsland
wandelen naast de oceaan bij Arnarstapi
Arnarstapi Ijsland
Baldur, geest van de Snaeffelssjökulgletsjer

Arnarstapi Ijsland

Krysuvik op het schiereiland Reykjanes

Wat?

deel van het geothermische gebied Seltún ten zuiden van Reykjavik, met heetwaterbronnen (100°C) en fumarolen

Je hoort de hete modder pruttelen, ziet de stoomwolken opkringelen en ontdekt de kleurige neerslag op de rotsen van mineralen die van 100 meter diep komen. Fascinerend. Het landschap in de buurt is onvergetelijk.

Wat is er te doen?

-Als je vanuit Reykjavik komt: doorkruis eerst het bijna eindeloos zwarte maanlandschap van lavarotsen. Indrukwekkend en desolaat.

-Bij Krysuvik: zeker het plankenpad langs de heetwaterbronnen en -dampen volgen (o.v. de veiligheid).  – Even verderop is de bodem zo heet dat het plankenpad is verschroeid en niet kan hersteld worden. Het pad slingert de heuvel op, klim nog hoger voor een uniek uitzicht over de streek.

-Volg één van de langere uitgestippelde wandelroutes. Laat een boodschap achter in je auto als je alleen reist – gebruik hiervoor de 112- strooibriefjes die je al op de luchthaven kan vinden.

-Rij even verder naar het meer Kleifarvatn (= ‘koudegolf’). Fans van misdaadverhalen kennen het meer zeker van het gelijknamige boek van IJslands misdaadauteur Arnaldur Indriðason dat zich hier afspeelt.

-Laat je verrassen door het groenblauwe water van Graenvatn (‘groen meer’), een kratermeer iets meer naar het zuiden.

Waar logeren?

In Reykjavik – keuze te over. Als je midden in het oude centrum comfortabel wil logeren : hotel Fron .

Nog tips

– Een stukje verder in zuidelijke richting vind je aan de kust de Krýsuvíkurbjarg, een rots en broedplaats van grote aantallen zeevogels (het laatste stukje naar de kust kan alleen per 4×4 of te voet).

– Boek een bezoek aan de Blue Lagoon: het beroemde, commercieel uitgebate spa-complex met natuurlijk warm water van 38-40C. Belachelijk duur is zo’n bezoek, maar sprookjesachtig om eens mee te maken.

Als je een warmwaterbad middenin de natuur wil, kan je elders in Ijsland zeker voldoende goedkopere alternatieven vinden.

Wit water

Uniek is wel de heel biezondere, witblauwe kleur van het ondoorzichtige water. Die komt van de mineralen, silicaten en blauwwieren die van zo’n 2000 meter onder de grond door de bron worden meegevoerd. Het gloedhete water word gebruikt voor de geothermische elektriciteitscentrale van Svartsengi en om de kunstmatig aangelegde lagune te vullen. Na twee dagen is de massale hoeveelheid van 9 miljoen liter water alweer ververst door de bron.  De bijzondere samenstelling van het water zou heilzaam zijn voor de huid.

Overkill

Er komen erg veel toeristen naar de Blue Lagoon. Getuige: het omvangrijke parkeerterrein. Ga dus ’s avonds om de busladingen toeristen te vermijden.

Als je zalig ontspannen wegrijdt, wuiven de rode sluiers van de middernachtzon je nog na boven de lavavelden.

 heetwaterbronnen
Een veilig pad leidt je langs de heetwaterbronnen
Kleifarvatn!
Bijna weggeblazen naar Kleifarvatn!
Kleifarvatn!
de hele bergflank is bezaaid met bronnen en fumarolen

Kleifarvatn!

IJsland safety
invullen en in je auto achterlaten als je alleen rondtrekt

Kleifarvatn!

Kleifarvatn!
Kleifarvatn
Blue Lagoon
melkwit water vol silicaten
IJsland
de Blue Lagoon: badwatertemperatuur
Blue Lagoon
middernachtzon bij de Blue Lagoon

Je merkt het: er is zo veel te vertellen over Ijsland! Over mijn twee andere ‘aanraders’, de Nationale Parken van Thingvellir en Skaftafell met indrukwekkende watervallen, kloven, geisers en gletsjermeren lees je meer in deel 2 van wat je zeker moet zien in IJsland. Komt er zo aan ! Mijn mooiste beelden van IJsland en 3 biezondere overnachtingsplekken in IJsland ontdekte je vroeger al.

Lees ook over IJsland:

-10 tips voor een citytripje Reykjavik

 wat je moet weten voor de eerste keer Ijsland

26 thoughts on “Wat moet je zeker zien in IJsland (1)?

 1. Prachtige foto’s zeg! 😀
  Ik zou ook een keer naar IJsland willen en dan vooral de Blue Lagoon bezoeken!

 2. Wat ziet IJsland er toch super mooi uit! Bijzonder land. Moeten we echt eens heen. Geen idee waarom we nog niet zijn geweest.

 3. Ik ben het helemaal met je eens, die zijn echt mooie plekken om te bezoeken!

  Persoonlijk vind ik Jokulsarlon in het oosten ook erg mooi. Ben je daar ook geweest?

 4. Ohh dit staat zo hoog op de wishlist! Lijkt me een mooie bestemming, zo rauw. Bedankt voor de fijne tips! Hoop dat ik er snel heen ga!

Altijd fijn om je reactie te lezen: